Szó volt a tömegközlekedésről is

Maratoni közgyűlés Budapest megváltoztatásáról

Több mint száz határozatot fogadtak el a képviselők szerdán a Fővárosi Közgyűlés maratoni, több mint tizenkét órán át tartó ülésén. Egyebek mellett döntés született egy fővárosi tulajdonú szociális bolt indulásáról, a Margitsziget bekamerázásáról, valamint új díszpolgárokról.

2014.04.30 22:55MTI
Forrás: Wikipedia

A közgyűlés ülését megelőzően ezúttal is az ellenzéki pártok képviselői tartottak sajtótájékoztatókat. Az MSZP a fővárosi "botrányok" kivizsgálását sürgette, míg a Jobbik éppen a korábbi szocialista-szabad demokrata városvezetéssel szembeni elszámoltatásra tett ígéretet. Az Együtt-PM az uniós források elakadásának következményeiről kérdezte Tarlós István főpolgármestert.

A képviselők az első előterjesztések között döntöttek két főpolgármester-helyettes - Bagdy Gábor és György István - költségtérítésének emeléséről, amit országgyűlési képviselőségük megszűnésével indokolt az ezt előterjesztő Tarlós István.

Ezután határoztak arról, hogy a főváros több mint másfél milliárd forintot biztosít a tavaly júniusi árvíz miatt szükségessé vált helyreállításra saját forrásból, pályázati önrészként.

Jóváhagyták a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV 2013-as gazdálkodásáról és működéséről szóló beszámolókat, valamint a budapesti villamostender ügyében a további 23,7 millió forintos vállalást. A közgyűlési többség támogatását élvezte az az indítvány is, amelynek révén félmilliárd forintból újíthatják fel a jövő évben Budapest XI. kerületében a Budaörsi út Villányi út és Dayka Gábor utca közötti szakaszát.

A BKK tavalyi mérleg szerinti eredménye 250 millió forint volt, míg a BKV 1,5 millió forint veszteséget halmozott fel.

A közgyűlés döntése szerint a főváros száz millió forintból kívánja megvalósítani a XVIII. kerületi Cséry-telep kármentesítésének előkészítését. A döntés értelmében a fővárosi önkormányzat és a Vidékfejlesztési Minisztérium megköti a kármentesítés előkészítéséről szóló támogatási szerződést.

Eldőlt az is, hogy a fővárosi önkormányzat szerződést köt a Város Boltja üzemeltetésére a Budapest Esély Nonprofit Kft.-vel az önkormányzat tulajdonában lévő Városház utcai mintegy 160 négyzetméter alapterületű épületrész térítésmentes használatba adásáról.

Tizenhárom új díszpolgára lesz Budapestnek június 19-től, miután a közgyűlés odaítélte az elismerést. Kormánypárti kezdeményezésre döntöttek arról is, hogy szobrot kaphat Abaj Kunanbajev kazah költő a Városligetben.

Az utolsó, estébe nyúló napirendi pontok egyikeként fogadták el azt az előterjesztést, amelynek részeként éjjel-nappal működő térfigyelő kamerákat telepítenek a Margitszigetre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.