Keddtől szombatig tart

Tisztújítással egybekötött káptalan kezdődik a ferenceseknél

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tisztújítással egybekötött káptalant tart keddtől szombatig Kékestetőn.

2014.04.21 14:08MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

A rendi gyűlésen az első napokat felkészülésre és visszatekintésre szánják, majd megtárgyalják a javaslatokat, így várhatóan péntek délután és szombat délelőtt zajlanak a választások - közölte a Ferences Sajtóközpont hétfőn az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a legfontosabb feladat az új vezetőség, vagyis a tartományfőnök, a helyettese és a rendi tanács, vagyis a definitórium tagjainak megválasztása. A vezetőnek és a helyettesének hat, a definitoroknak pedig három évre szól a megbízatása - ismertették.

A közlemény szerint elvileg 89 szerzetes vehet részt a gyűlésen, de életkoruk, egészségi állapotuk vagy más ok miatt lesznek távolmaradók, részvételüket 64-en jelezték. Ilyen nagy létszámú káptalant még a magyar ferencesek nem tartottak, mert korábban az egyes közösségeket választott tagok képviselték.

A káptalan előkészületei novemberben kezdődtek, amikortól a rend római központja által kinevezett vizitátor generális végiglátogatta a rend valamennyi házát. A mostani vizitátor Páll Leó erdélyi ferences, az ottani rendtartomány korábbi provinciálisa, akinek feladata elnökként levezetni a választókáptalant.

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tagjai 14 kolostorban élnek, 18 plébániát látnak el, templomigazgatóságokat vezetnek, gondozzák a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyet.

Három iskolájuk, három szociális intézményük, két felsőoktatási kollégiumuk, egy óvodájuk van, valamint társfenntartói a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolának, amelynek a rektora is ferences.

A ferencesek átlagéletkora 50 év, a rendi létszám évről évre gyarapszik, a provincia jelenleg 111 fős. A két magyarországi rendtartomány 2006-ban egyesült, azóta Magyar Gergely a tartományfőnöke a legnépesebb magyarországi férfi szerzetesi közösségnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.