EP-választás

Az unió más tagállamaiban élő magyarok az ottani EP-listákra voksolhatnak

Azok a magyar állampolgárok, akik az Európai Unió más tagállamaiban élnek, a tagállam jogszabálya szerint kérhetik, hogy vegyék fel az adott uniós tagállam névjegyzékébe az európai parlamenti (EP-) választáson, így nem a magyar EP-listákra szavazhatnak, hanem a másik tagállam listáira.

2014.04.21 06:30MTI
freedigitalphotos.net/adamr

Minden uniós polgár, akinek a lakóhelye olyan tagállamban van, amelynek nem állampolgára, a lakóhelye szerinti tagállamban az európai parlamenti választásokon választójoggal rendelkezik, és választható ugyanolyan feltételekkel, mint az adott tagállam állampolgárai.

Vagyis azok a magyar állampolgárok, akik az EU más tagállamaiban élnek, szavazhatnak a külföldi lakóhelyük szerinti jelöltekre az EP-választáson. Ehhez arra van szükség, hogy a választópolgár a külföldi lakóhelye szerinti állam jogszabályai szerint kérje, vegyék fel az adott uniós tagállam névjegyzékébe.

A nemzeti választási törvények azonban külön szabályokat írhatnak elő a névjegyzékbe vételhez. A tagállamok maguk határozzák meg, meddig regisztrálhatnak náluk a külföldi választók: Franciaországban például csak december 31-ig volt erre lehetőség.

A regisztrációra még tíz tagállamban van lehetőség: Dániában április 22-ig, Lettországban április 24-ig, Szlovéniában, Észtországban, Horvátországban és Svédországban április 25-ig van erre lehetőség, Németországban május 4-ig, az Egyesült Királyságban és Írországban május 6-ig, Lengyelországban május 20-ig.

Ha a választópolgárt a másik tagállamban felveszik a névjegyzékbe, a tagállamtól kapott értesítés alapján a Nemzeti Választási Iroda törli a magyarországi névjegyzékből, hogy kizárja a kettős szavazás lehetőségét. Az EU más tagállamának Magyarországon élő állampolgára május 9-ig jelezheti, ha a magyar EP-listákra szeretne szavazni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.