Választás 2014.

Nemzetiségiek már nem jelentkezhetnek át pártlistás szavazásra

A nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok pénteken 16 óráig töröltethették magukat a nemzetiségi névjegyzéknek az országgyűlési választást érintő részéről.

2014.04.04 16:40MTI
freedigitalphotos.net

Ez azt jelenti, hogy aki ezt eddig nem tette meg, az vasárnap nemzetiségi listára szavazhat, pártlistára nem. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke korábban arról adott tájékoztatást, hogy a 13 magyarországi nemzetiség közül 41 ezren regisztráltak a nemzetiségi névjegyzékbe azt is jelezve, hogy már az országgyűlési választáson nemzetiségi listára kívánnak szavazni.

Akkor a névjegyzék szerint a legtöbben a roma, illetve a német nemzetiségből regisztráltak; előbbiek 19 857-en, míg utóbbiak 15 386-an. Az NVI pénteki adatai szerint azóta a regisztrált roma választópolgárok száma 14 271-re csökkent, így már kevesebben vannak a névjegyzékben, mint a németek.

Az NVI elnöke utalt arra is, hogy politológusok becslése szerint 20-25 ezer szavazat lehet elegendő egy - kedvezményes - nemzetiségi mandátumhoz. Jelezte ugyanakkor, hogy alacsonyabb részvétel esetén nagyobb az esély a nemzetiségi mandátumszerzésre.

A nemzetiségek közül valamennyinek sikerült országos listát állítania, ez pedig azt jelenti, hogy mindegyiknek lesz - szavazati joggal nem rendelkező - szószólója az új Országgyűlésben, függetlenül attól, hányan mennek el voksolni a nemzetiségi listára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.