Még két nap...

Választás 2014: lejár egy csomó határidő

Nemzetiségiek, levélcsomagok, mozgóurnák, átjelentkezések...

2014.04.04 08:17MTI
Forrás: MTI

Péntek 16 óráig dönthetnek a nemzetségi névjegyzékbe az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal felvett választópolgárok úgy, hogy nem nemzetiségük listájára, hanem pártlistára kívánnak szavazni vasárnap.

A 13 nemzetiség tagjai március 21-ig kérhették, hogy nemzetiségi választóként regisztrálják őket az országgyűlési választásra. Azok azonban, akik úgy ítélik meg, hogy nemzetiségüknek nincs esélye a kedvezményes mandátum megszerzésére, dönthetnek-e úgy, hogy mégis inkább pártlistára szavaznának.

Ők pénteken 16 óráig töröltethetik magukat a nemzetiségi névjegyzéknek az országgyűlési választást érintő részéről, és ebben az esetben már nem nemzetiségi, hanem pártlistára szavazhatnak.

Ennek azért van jelentősége, mert valamennyi nemzetiségnek sikerült országos listát állítania, ez pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy mindegyiknek lesz - szavazati joggal nem rendelkező - szószólója az új Országgyűlésben, függetlenül attól, hányan mennek el voksolni a nemzetiségi listára.

A nemzetiségi regisztráció lezárulta után a legtöbben a roma névjegyzékben szerepeltek, de a számuk egyre csökken: nem sokkal a határidő lejárta után még 19 ezren voltak, most már csak alig több mint 14 ezer regisztrált roma nemzetiségi választó van.

Pénteken van utoljára lehetőségük átvenni a levélben szavazóknak a szavazási levélcsomagjukat a kijelölt külképviseleteken, ezért több külképviselet meghosszabbította nyitva tartását. A szavazási levélcsomagokat csak személyesen lehet átvenni.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak a vasárnapi országgyűlési választáson, ha felvetették magukat a választói névjegyzékbe. A levélben szavazók választhattak, hogy postán kérik a szavazási levélcsomagot vagy külképviseleten személyesen veszik át.

A Nemzeti Választási Irodánál (NVI) több külképviselet is jelezte, hogy még sok az át nem vett levélcsomag, ennek az is lehet az oka, lehetséges egyik oka, hogy sokan úgy gondolják, csak a szavazás napján, vasárnap veszik át a szavazási iratcsomagot.

Az átvételre azonban csak munkanapokon van lehetőség. Péntek este a külképviseleteknek már össze kell számolniuk az át nem vett levélcsomagokat, és jelenteniük kell, hány ilyen csomagról van szó, utána pedig már senki nem veheti át a szavazási nyomtatványait.

A 97 külképviselet közül csak a belgrádi, a beregszászi, a bukaresti, a csíkszeredai, az eszéki, a kassai, a kolozsvári, a pozsonyi, a szabadkai és az ungvári külképviseleten lehet átvenni szavazási levélcsomagot. Az NVI ezekre a külképviseletekre már eljuttatta a csomagokat, amelyeken nincs feltüntetve az átvenni jogosultak neve. Az NVI eljuttatta azoknak a választópolgároknak a jegyzékét is, akik a regisztráció során jelezték, hogy a szavazási levélcsomagot a külképviseleten akarják átvenni.

A levélcsomagokat általában 9 és 16 óra között lehet átvenni, de Beregszászon és Ungváron este 9-ig, Szabadkán 5-ig, Bukarestben este 6-ig, Kolozsváron 7-ig, Csíkszeredán éjfélig várják az érintetteket.

Ma 16 óráig kérhet mozgóurnát a helyi jegyzőtől a mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár, ezt követően már csak a szavazás napján, a szavazatszámláló bizottságtól lehet mozgóurnát kérni.

A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be április 4-én 16 óráig a helyi választási irodához. Arra hivatkozva nem lehet mozgóurnát kérni, hogy valaki a munkavégzése miatt nem tud elmenni a szavazókörbe.

A szavazás napján a lakóhely szerinti szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni a mozgóurnát, de csak 15 óráig.

A Nemzeti Választási Iroda körlevélben hívta fel a területi és helyi választási irodák vezetőinek figyelmét arra, hogy ha a mozgóurna iránti kérelmet a választópolgár saját kezűleg aláírta, a kérelmet bárki beviheti a szavazóhelyiségbe, tőle nem kell meghatalmazást kérni.

A mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki - a szavazókör területén belül - a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékében szereplő választópolgárhoz úgy, hogy az urna a szavazókör este 7 órai zárására megérkezzen.

Péntek délután 16 órakor lejár az átjelentkezési kérelmek benyújtására rendelkezésre álló határidő, aki eddig nem nyújtja be kérelmét a lakóhelye szerinti jegyzőhöz, az nem szavazhat a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson a lakóhelyétől eltérő településen.

Eddig több mint 91 ezren már jelezték, hogy nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni.

Átjelentkezéssel az a választópolgár szavazhat, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő helyen tartózkodik. Tipikus esetben ez azt jelenti, hogy egy másik településen tartózkodó választópolgárnak nem kell hazautaznia választójoga gyakorlásához.

Az átjelentkezést a választó lakcíme szerinti helyi választási irodánál postai úton, személyesen vagy online formában awww.valasztas.hu oldalon lehet kérni. A kérelemnek a személyes adatokon túl tartalmaznia kell annak a településnek a megjelölését, ahol a választópolgár szavazni kíván.

A korábbi választásoktól eltérően az átjelentkezéssel szavazó választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, tehát csak a saját választókerületének a jelöltjeire szavazhat, azaz "viszi magával" a jelöltjeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.