Munkaerő-piaci helyzet

Adok-kapok a választási hajrában

Az MSZP szerint Magyarországon ma kevesebben dolgoznak, mint a válság kezdetén, és többségük fizetése kevesebbet ér a boltban, mint a 2010-es kormányváltás előtt.

2014.03.28 19:48MTI
Fotó: freedigitalphotos.net

Gúr Nándor, az MSZP alelnöke közleményében arra reagált, hogy a Fidesz értékelése szerint nagy előrelépés történt az elmúlt időszakban a munkanélküliség csökkentésében. Gulyás Gergely, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján idézte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki jelentését, amely szerint folytatódott a foglalkoztatottság növekedése 2013 decembere és 2014 februárja között, a munkanélküliek száma pedig egy év alatt 123 ezerrel, 379 ezerre csökkent.

Gúr Nándor szerint Gulyás Gergely saját magát csapja be, amikor hamis statisztikákra hivatkozva a munkanélküliek számának csökkenéséről beszél.

Szerinte a Fidesz-kormány csak papíron tudta növelni a foglalkoztatottságot úgy, hogy a munkavállalók közé számítja a több százezer külföldön dolgozó magyart, és azokat a közmunkásokat, akiknek csak nyomorúságos nettó 50 ezer forintos fizetést kapnak.

"Gulyás Gergely hazugságai nem töltik meg a nélkülöző magyar családok hűtőszekrényeit, és nem teszik könnyebbé annak a létminimum alatt élő 4,6 millió magyarnak az életét, akiket az Orbán-kormány taszított nyomorba" - fogalmaz a szocialista politikus.

Felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz három hónapra csökkentette a munkanélküli ellátás időtartamát, az általuk bevezetett egykulcsos adó, valamint "az adójóváírás megszüntetése miatt pedig 10 munkavállalóból 8 ma sokkal rosszabbul él".

Az MSZP alelnöke felszólította Gulyás Gergelyt, inkább arra adjon választ, miért akarnak még több stadiont építeni egy olyan országban, ahol ma is csaknem félmillió gyermek éhezik, miért akarják a közmunkások országává tenni Magyarországot.

A politikus hangsúlyozta: a Mesterházy-kormány 250 ezer valódi új, jól megfizetett munkahelyet teremt és a ciklus végére nettó 100 ezer forintra emeli a minimálbért úgy, hogy a munkaadói terheket ez nem fogja növelni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.