Választás 2014

Matolcsyék üzleti érzéke: 14 milliárdot buktunk az IMF-hitel visszafizetésén

Ez olyan, mintha egy banki tartozást uzsorahitellel végtörlesztenének: Magyarország 14 milliárd forintot bukott Orbán Viktor és Matolcsy György ezen "propagandahúzásán".

2014.03.26 16:24MTI
Forrás: MTI

Bajnai Gordon szerint Magyarország 14 milliárd forintot bukott a Nemzetközi Valutalaptól (IMF) felvett hitel idő előtti visszafizetésén.

Az Együtt-PM szövetség vezetője szerdán ezt annak kapcsán közölte az MTI-vel, hogy Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára azt mondta, számos fontos gazdaságpolitikai lépés megvalósítását segítette, hogy Magyarország az utóbbi években folyamatosan elszakadt a valutaalaptól, az IMF-hitel tavalyi előtörlesztése pedig befektetői szempontból fontos bizalomépítő lépés volt.

Bajnai Gordon közleményében azt írta, az IMF-hitel idő előtti visszafizetésén veszített az ország, a lépés következtében a magyar állam meglévő tartozását egy drágább hitellel váltotta ki. Szerinte ez olyan, mintha egy banki tartozást uzsorahitellel végtörlesztenének: Magyarország 14 milliárd forintot bukott Orbán Viktor és Matolcsy György ezen "propagandahúzásán".

A volt miniszterelnök a paksi erőmű bővítésével összefüggésben közölte, Magyarország az oroszoktól közel kétszer drágább hitelt vesz fel az atomerőmű építésére, mint amilyentől az IMF esetében nagy csinnadrattával megszabadult. Ez a hitel - folytatta - ráadásul az ország pénzügyi-gazdasági szuverenitásának feláldozásával is "meg van fejelve": az áram kétszer annyiba fog kerülni, mint ma, a gazdaság pedig az orosz hatalmi-pénzügyi érdekeknek lesz alávetve évtizedekre.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott, a magyar kormány ebben a kérdésben is hazudik a magyar családoknak és magyar vállalkozásoknak, pedig a hazugság felárát éppen nekik kell megfizetniük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.