"A határozat után azonnal dönt az új parlament"

Devizahitelek: a Fidesz ismét a Kúriával takarózik

A további intézkedésekig az érintett családoknak védelmet nyújt az árfolyamgát...

2014.03.19 17:59MTI

Az új Országgyűlés első dolga lesz, hogy a Kúria határozata után azonnal meghozza azokat a döntéseket, amelyek már az idén segítséget nyújtanak majd a devizahiteles családoknak - közölte Fidesz sajtóirodája szerdán. (Vagyis: az újabb kétharmadot már most lefutottnak tekinti a kormányzó párt, s egyértelműen úgy gondolják, továbbra is diktálhatnak - a szerk.)

Tájékoztatásuk szerint a kabinet már szerdai ülésén is vizsgálja a további lehetséges lépéseket az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői állásfoglalásának ismeretében.

A Fidesz ezután sem fogja elengedni a devizahitelesek kezét - jelentették ki, hozzátéve, hogy a további intézkedésekig az érintett családoknak védelmet nyújt az árfolyamgát.

Azzal kapcsolatban, hogy az Együtt-PM szerint a devizahiteleseknek nincs újabb négy évük, a kormánypárt úgy fogalmazott: "bizony nincs négy évük a devizahiteleseknek, ezért az ő számukra is a tét, hogy hagyjuk-e, hogy visszatérjen a Gyurcsány-koalíció, amely a bankok mellett a legnagyobb felelőse annak, hogy több százezer család devizacsapdába került mindenféle segítség nélkül".

Mint írták, a Gyurcsány-kormány megszüntette az első Orbán-kabinet alatti kedvezményes otthonteremtési lehetőségeket, "rászabadította a családokra a devizahiteleket", és "hagyta, hogy a bankok rátegyék a kezüket a magyar otthonokra".

Az Ab hétfőn a devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésében azt mondta ki, hogy törvénnyel módosíthatók korábban megkötött szerződések, ám ebben az esetben is figyelembe kell venni minden fél méltányos érdekeit, a megváltozott körülmények között is érdekegyensúlyra kell törekedni.

A Fidesz korábban azt közölte, álláspontjuk szerint az Ab-döntés után a Kúriának nincs oka tovább várni az egyoldalú szerződésmódosítás és az árfolyamrés kérdése ügyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.