"Hamis állításokat fogalmaztak meg egyes pártok"

Wiedermann Helga a szerzői szabadsággal mosdatja Matolcsyt

Szerinte jól látható a könyv szerkezetéből is, hogy a valósággal megegyező részek forrásmegjelöléssel és idézőjelben szerepelnek. Minden, ezen túl a kötetben olvasható állítás, illetve következtetés a szerzői szabadság körébe tartozik - mondja.

2014.03.19 14:09MTI
Forrás: MTI

Wiedermann Helga szerint egyes pártok a szövegkörnyezetből kiragadva és félremagyarázva olyan hamis állításokat fogalmaztak meg, amelyek a Sakk és Póker - krónika a magyar gazdasági szabadságharc győztes csatáiról című könyvében nem is szerepelnek.

Matolcsy György jelenlegi jegybankelnök egykori kabinetfőnöke szerdai közleményében azt írta, hogy könyve tényregény, az ellenzéki pártok által kifogásolt üzleti ebéden személyesen nem vett részt, arról a tárgyaláson részt vevő személyektől nem kapott információt.

"Egyes pártok az elmúlt napokban saját politikai céljaikra kívánták felhasználni az általam írt Sakk és póker című könyvet, a teljes szövegkörnyezetből kiragadva és félremagyarázva annak egyes részleteit, egyúttal olyan hamis állításokat fogalmaztak meg, melyek a könyvben nem szerepelnek, s melyekre a könyv tartalma alapján következtetni nem lehet" - írta a szerző.

Hozzátette, hogy könyve műfaja szerint tényregénynek íródott, ugyanakkor számos olyan esemény szerepel a kötetben, melyeken személyesen nem volt jelen, az ott történtekről csupán - gyakran többszörös - áttételeken keresztül szerzett tudomást. Wiedermann Helga szerint jól látható a könyv szerkezetéből is, hogy a valósággal nagyobb vagy teljes mértékben megegyező részek forrásmegjelöléssel és idézőjelben szerepelnek. Minden, ezen túl a kötetben olvasható állítás, illetve következtetés a szerzői szabadság körébe tartozik - hangsúlyozza.

"Az ellenzéki pártok által kifogásolt üzleti ebéddel kapcsolatban a könyv szerzőjeként kijelentem, hogy a tárgyaláson részt vett személyektől semmilyen információt nem kaptam, az ebéden magam nem vettem részt" - írja.

Wiedermann Helga könyve a múlt héten jelent meg, a bemutatón Matolcsy György azt mondta :"együtt értük el a gazdasági sikereket", amelyeket az elmúlt négy évben teljesített az ország.

Két nappal később a könyv egyik részlete miatt a baloldali összefogás Matolcsy György lemondását és a legfőbb ügyész vizsgálatát kérte, amiért 2011 őszén nemzetgazdasági miniszterként "bennfentes információkat szivárogtatott ki" bankároknak. Március 18-án pedig az Együtt-PM feljelentést tett Matolcsy "kiszivárogtatása" miatt.

A könyvben Wiedermann Helga azt írta, hogy hogy Matolcsy György 2011. november 17-én együtt ebédelt a Goldman Sachs bankárjaival, és az ebéden a könyv szerint Matolcsy "csak úgy mellékesen megjegyezte", hogy Magyarország aznap délelőtt felvette az IMF-fel a kapcsolatot. "A beszélgetőpartnerek kezében megállt a vajazókés. Egyikük a mosdót keresve azonnal felállt. Nem tudni, hány telefont eresztett meg, de amikor visszajött, igen gyorsra fogták az ebédet. (...) A történtek után Matolcsy egészen biztos volt abban, hogy minden korábbi híresztelés igaz: a nagy nemzetközi befektető csoportok életveszélyes támadást indítottak Magyarország ellen" - írta Wiedermann Helga.

Pleschinger Gyula, aki részt vett az üzleti ebéden az origo hírportálnak azt állította, nem igaz, hogy Matolcsy György bennfentes információt adott volna át a Goldman Sachs pénzintézet képviselőinek 2011 novemberében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.