Elmaradtak a fejlesztések

A magyar hústermelés várhatóan csökken, a globális nőni fog

A régóta elmaradó fejlesztések miatt a magyar hústermelés csökkenésére lehet számítani a következő években, miközben globálisan a hústermelés várhatóan képes lesz kielégíteni a világ szaporodó népességének emelkedő húsfogyasztását - írja a Nemzetközi Agrárpiaci Kilátások 2008. című, a XI. Magyarországi Mezőgazdasági Előrejelzési Konferencia anyagai alapján.

2008.08.09 08:20MTI

A tanulmány készítői szerint a magyarországi hústermelés versenyképessége csak olyan "óriási nagyságrendű" befektetésekkel valósulhat meg, mint a termelési technológiák korszerűsítése, az állattartó épületek rekonstrukciója - a sertéstelepek mindössze 20 százaléka felel meg az uniós minőségi követelményeknek -, valamint a környezetvédelmi előírások teljesítése. 

A baromfi- és sertéshús termelés esetében az elavult termelési technológiák, a marhahústermelésnél pedig a támogatások kedvezőtlen változásai miatt Magyarország számos újabb húsfajta nettó importőrévé válhat a következő néhány évben. A világ hústermelése 2007-ben - az előző évek átlagánál kisebb növekedéssel - elérte a 271 millió tonnát, 2016-ban pedig várhatóan 324 millió tonna lesz. A termelés legnagyobb hányadát 38 százalékát a sertéshús, 32 százalékát a baromfihús tette ki, amit a marha- és juhhúsok előállítása követett 25 és 5 százalékkal - olvasható a tanulmányban. 

A húsiparban a legnagyobb bizonytalanságot a kiszámíthatatlanul előforduló állatjárványok, elsősorban a madárinfluenza megjelenése okozhatják. Az emelkedő takarmányárak hatására, valamint Oroszország, Japán, Szaúd-Arábia és Kína növekvő fogyasztásának köszönhetően a következő néhány évben - a marhahús kivételével - a hús világpiaci árának szerény növekedésére lehet számítani. Az elemzés szerzői, "történelmi ciklusokra" hivatkozva 2012-2013-ig a marhahús árának stagnálását jósolják az Európai Unióban. A jövőben ugyanakkor csökkenhet az uniós termelés, így az önellátás szintje 90 százalékra eshet vissza 2014-re. A magyar szarvasmarha-ágazat termelése a közvetlen támogatások hatására átmenetileg emelkedett az elmúlt években, de a nemzeti kiegészítő támogatások termeléstől történt leválasztásával visszaesés várható. A növekvő termelői költségek hatására a csirkehús ára valószínűleg emelkedni fog a világpiacon. 

A magyarországi baromfihústermelés korszerűsítésére nem lehet számítani, így a termelés a jelenlegi szinten marad, sőt az elemzés készítői szerint könnyen előfordulhat, hogy Magyarország a csirkehús piacán is nettó importőrré válik. A sertéshús világpiaci ára kis mértékű emelkedéssel 2011-2012-ben éri el a legmagasabb szintet a következő 10 évben. A 3,7 milliós magyar sertésállomány bővülésére nem lehet számítani, amint a sertéshús versenyképességének javulására sem. Magyarország várhatóan megmarad a 2005. óta tartó nettó importőri pozíciójában - teszik hozzá a tanulmány szerzői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.