A Simon-ügyben

Az MSZP érdeke, hogy kiderüljön az igazság - és ne a "kormánypárti sajtó" szivárogtasson

Mesterházy Attila elmondta, kormányra kerülésük esetén 250 ezer valódi új munkahelyet létesítenének. Kiemelten kezelnék a fiatal pályakezdők, az 55 év felettiek és az alacsony iskolázottságú csoportok munkához jutását.

2014.03.12 17:46MTI
Forrás: MTI

Az MSZP bízik abban, hogy az ügyészség alaposan kivizsgálja a Simon-ügyet, a pártnak az az érdeke, hogy kiderüljön az igazság - mondta Mesterházy Attila, a "kormányváltó erők" miniszterelnök-jelöltje szerdán Tatabányán, a lakossági fóruma előtt sajtótájékoztatón.

"Nem vagyunk rá büszkék..." - mondta Simon Gáborról az MSZP elnöke. Hozzátette: "csak nem képzelik, hogy örömmel és egy vállrándítással intézem el magamban ezeket a dolgokat".

Mesterházy Attila kijelentette, elhatárolódnak a volt politikus cselekményétől és elfogadhatatlannak tartják, és hatásában "büntetés a szocialista pártnak".

Simon Gábor minden tisztségéről lemondott, ezért az MSZP-nek nincs több eszköze a helyzet tisztázására. Nem tudnak jobb vizsgálatot kezdeményezni, mint "a Polt Péter volt fideszes országgyűlési képviselőjelölt vezette ügyészség" - mondta.

"Értjük és csináljuk is mi ezt a vesszőfutást, de azt is szeretnénk elmondani az embereknek, hogy mit tennénk másképp, mint az elmúlt négy évben a Fidesz-kormány" - tette hozzá a miniszterelnök-jelölt.

Mesterházy Attila elmondta, kormányra kerülésük esetén 250 ezer valódi új munkahelyet létesítenének. Kiemelten kezelnék a fiatal pályakezdők, az 55 év felettiek és az alacsony iskolázottságú csoportok munkához jutását. A hátrányos helyzetű térségekben komplex munkahelyteremtő fejlesztési programokat indítanának. A politikus hozzátette, nettó százezer forintra emelnék a minimálbért, mert nem a gazdagoknak adott többletjuttatások növelik a belső fogyasztást, hanem a kiskeresetűek költése.

A miniszterelnök-jelölt ismertette, hogy az érdekképviseleti szervekkel együttműködve új munka törvénykönyvet írnának, és erősítenék a sztrájkjogot.

A sajtótájékoztatón részt vett Lukács Zoltán, Tata és Tatabánya körzetének MSZP-s országgyűlési képviselőjelöltje, aki rámutatott, hogy Tatabányán az elmúlt négy évben átadott összes nagyobb beruházást az előző MSZP-kormány alatt indították vagy finanszírozták, majd hozzátette, biztos abban, hogy Komárom-Esztergom megye 1-es számú választókerületében a kormányváltó erők fognak győzni.

Az MSZP magyarázatot követel a Központi Nyomozó Főügyészségtől arra, hogyan kerülhettek ki információk a "kormánypárti sajtóhoz" Simon Gábor kihallgatásáról.

A szocialista párt az MTI-nek szerdán küldött közleményében azt írta: aggasztó, hogy kormánypárti politikusok és a "kormánypárti sajtó" folyamatosan naprakész információkkal van ellátva egy folyamatban lévő nyomozás állásáról.

Az MSZP reagált arra is, hogy Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a baloldal vezetői titkolóznak, ködösítenek Simon Gábor ügyében.

A szocialista párt nem titkolózott, Simon Gábor rövid időn belül megvált minden közéleti tisztségétől és kilépett az MSZP-ből - írták, megjegyezve: a Fidesz soraiban viszont még mindig ott ül például Meggyes Tamás, aki ellen hűtlen kezelés miatt nyomoz az ügyészség.

Az MSZP mindenben segítette a hatóságok munkáját és ezután is ezt fogja tenni, Simon Gábor MSZP-hez benyújtott vagyonnyilatkozatát a párt csaknem egy hónapja a Központi Nyomozó Főügyészség rendelkezésére bocsátotta, a parlament mentelmi bizottsága azonban nem minősül hatóságnak és a már megismert vagyonnyilatkozatokon túl további adatok, illetve információk nincsenek a szocialista párt birtokában - közölték arra válaszul, hogy Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke a bizottság március 24-ei ülésére is meghívta Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét, hogy válaszoljon a Simon-ügyben feltett kérdésekre.

A Magyar Nemzet szerdán arról írt: információi szerint az MSZP volt elnökhelyettese azt vallotta, nem a sajátja volt az osztrák bankban tárolt több mint negyedmilliárd forint értékű valuta, hanem vagyonkezelésre került hozzá.

Az adócsalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsított volt szocialista politikust szerdán előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.