Megkezdődött a büntetőper

Több hajléktalangyilkosságot is beismert a szerb vádlott

Több gyilkosságot is beismert B. Dragan szerb állampolgárságú elsőrendű vádlott a Fővárosi Törvényszéken hétfőn megkezdődött büntetőperben abból az ötből, amelyet a terhére rótt az ügyészség a csepeli hajléktalangyilkosságok ügyében.

2014.03.10 17:17MTI
MTI

A vád szerint a férfi 2007-től hajléktalanként Magyarországon élt a csepeli eperföldek környékén, és társaival 2010-ben megölte egy haragosukat, 2011-ben pedig egy család négy tagját.

A vádlottak áldozataikat súlyosan bántalmazták, megfojtották, felakasztották, a holttesteket elégették és a Dunába szórták vagy földdel betemették.

A nyomozás 2011. augusztus 3-án indult azért, mert egy csepeli sértettet elcsaltak a lakásáról, bántalmazták, elvették értékeit, és egy gödörbe vetették. A megkötözött, nyakig földbe beásott férfinak azonban sikerült kiszabadulnia és elmenekülnie.

A szerb férfi ellen jelenleg is több büntetőeljárás van folyamatban, az egyik ügyben első fokon, nem jogerősen kilenc évet kapott.

Hétfőn a tört magyarsággal beszélő negyvenéves férfi azt mondta, hogy részben bűnösnek érzi magát, megváltoztatja nyomozati vallomását, és elmondja az igazságot. Tudja, hogy "nagy" ítéletre számíthat, de az legalább legyen igazságos.

Borzalmas dolog, ami megtörtént, öt ember meghalt, nem akarja menteni magát. B. Dragan egy szerbiai börtönből szökött meg, és - mint mondta - nem azzal a céllal érkezett Magyarországra, hogy itt maradjon. Hollandiába indult egy barátjához, hogy onnan Amerikába menjen, de a csepeli eperföldekig jutott.

Ott a magyar hajléktalanok befogadták, enni adtak neki. A Boráros téren megismerkedett egy nővel, aki élettársa lett, két gyermeket neveltek együtt éveken át, az egyik közös volt.

Vasazásból, azaz színesfém-gyűjtésből, lopásból, továbbá alkalmi bűncselekményekből tartották el magukat. Lakóhelyük környékén marihuánát próbáltak előállítani.

"Vagy ugyanaz vagy, mint ők, vagy nem vagy velük" - jegyezte meg a hajléktalanok együttéléséről szólva a vádlott. A szerb férfi állítása szerint hajléktalantársai találták ki róla azt a mesét, hogy háborús bűnös, de ügyvédje kérdésére elmondta azt is, hogy hazájában speciális kiképzést kapott például arra, hogy lehet őröket ártalmatlanná tenni.

Az első vádpont, egy emberölési kísérlet kapcsán a bíróság előtt részben tagadott a férfi. Annyit elismert, hogy behatoltak egy iparterületre színesfémet lopni, de összetűzésbe keveredtek a biztonsági őrökkel.

A vád szerint B. Dragan fejszével támadt az őrökre, a vádlott szerint azonban csak meg akarta őket ijeszteni, hogy elmenekülhessen. A második vádpontot nagyrészt beismerte a férfi. Ennek lényege, hogy B. Dragan hajléktalantársaival megharagudott egy ismerősére, 2010 nyarán elhívta magukhoz a hajléktalantáborba.

Napokig csak beszélgettek, ittak, füveztek, majd az elsőrendű vádlott és egyik társa husángot vágott magának az erdőben, és azzal jól összeverték a sértettet, hogy megleckéztessék. Ezután megkötözték, néhány órával később felakasztották, majd holttestét elégették, és maradványait a Dunába szórták.

Ennek kapcsán B. Dragan mellett még három férfit vádol az ügyészség. Az eseményekhez tartozik, hogy az elsőrendű vádlott állította le a sértett bántalmazását, élettársát megkérte, hogy kötözze be a sebeit, és a saját ruháját adta oda a sértettnek, majd társaival mégis arra jutott, hogyha elengednék, feljelentené őket a rendőrségen, ezért végül felakasztották. Két másik vádpontról, amelyben az ügyészség egy volt munkaadó elleni sikertelen támadást, illetve egy ismerős bántalmazását rója B. Dragan és több társa terhére, nem kívánt beszélni a szerb férfi.

A négy halálos áldozatot követelő családirtás kapcsán a vádtól némileg eltért vallomásában a férfi, de több gyilkosságot beismert, részben tettesként, részben közreműködőként. Az ügyészség szerint a csepeli hajléktalantábor közelében élő családból egy férfit, a feleségét, egyik fiukat és annak feleségét ölte meg B. Dragan és egyik hajléktalantársa, B. Zsolt másodrendű vádlott 2011-ben.

B. Dragan hétfőn úgy adta elő, hogy társa erőltette a családirtást, ő úgy vélte, úgyse fogják megtenni, de aztán az erdőben végeztek a férfival és a fiával. Ő az egyik esetben lefogta az áldozatot, és a társa megfojtotta. Azután a család lakóhelyéhez mentek, ott a másodrendű vádlott megölte az idősebb nőt. Ezt követően a vádirat szerint a már megölt fiú házban lévő feleségének kávét kellett készítenie az elkövetőknek.

Majd magukkal vitték a saját táborukba, végül az első- és a másodrendű vádlott és a lány autóval elindult, és ekkor a szerb férfi a kocsiban megfojtotta a lányt. Mind a négy holttestet elégették, a maradványokat betemették.

A vádirat szerint B. Dragan még több gyilkosságot tervezett, és arra készült, hogy hajléktalantársaiból, akik vezetőjüknek tekintették, rablóbandát szervez, és ennek érdekében megpróbáltak fegyvereket szerezni.

A büntetőpernek hat vádlottja van, közülük a négy, emberöléssel vádolt férfi van előzetes letartóztatásban, a hatodrendű vádlott, B. Dragan volt élettársa azonban nem jelent meg a hétfői tárgyaláson, ellene elfogatóparancsot adtak ki.

B. Dragant és a másodrendű vádlottat ötszörösen minősülő - aljas indokból, különös kegyetlenséggel, előre kitervelten, több ember, illetve részben védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett - emberöléssel vádolják.

A csepeli hajléktalangyilkosságok büntetőpere szerdán a vádlottak meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.