Akár 130 ezerbe is kerülhet a gyorshajtás

Szigorú, bonyolult, de kiszámítható bírságolás?

Május elsejétől új közlekedési bírságolási rendszert vezetnek be. Bonyolultabbnak és szigorúbbnak ígérkezik, de kiszámíthatóbb lesz - tudta meg a Népszabadság.

2008.01.08 07:15ma.hu

Abban az esetben, ha a rendőröknek nem sikerül beazonosítani a közlekedési szabálysértőt, azaz a jármű üzembentartóját, közigazgatási bírságot szabnak ki - írja a Népszabadság.  

Az új rendszerre a szigor jellemező, valamint, hogy bonyolultabb lesz az előző szabályoknál, de kiszámíthatóbb. A kormány 410-es számú rendeletéből ugyanis tájékozódhatnak a gépkocsivezetők arról, mennyit kell fizetniük a kihágásokért. Megtudható, hogy a megengedett sebesség hány százalékos túllépéséért mekkora bírságra számíthatunk. Mostantól a piros jelzésen áthajtás is 100 ezer forintba kerül a meggondolatlan autósoknak - tudta meg a lap. 

Azok az autósok, akik védett természeti területen hajtanak végig engedély nélkül, akár 300 ezer forintos bírságra is számíthatnak. A gyorshajtóknak szintén borsos összeget kell kifizetniük. Ha az 50-es jelzés ellenére például a sofőr 100-zal hajt, 13 ezer forintjába fog kerülni neki a száguldás.

Újdonság még, hogy jogot kapnak a sebesség mérésére az önkormányzatok és a közútkezelők is azokon az utakon, melyet ők kezelnek, a sebességméréssel pedig megbízhatnak erre szakosodott vállalkozásokat. Ebben az esetben pedig még a sebesség mérésének a költségeit is az autós téríti meg. Az újabb módszerekhez természetesen technikai felszereltség is kell. A jövőben a gyorshajtókról egy, GPS-szel rendelkező digitális fényképezőgép készít majd felvételt. Jelenleg még a rendőrség sem rendelkezik ilyen berendezéssel, melyeket várhatóan 2012-ig kell beszerezniük.

Egyéb újdonság, hogy bevezetnék az átlagsebesség-mérésen alapuló sebesség túllépés mérését - értesült a Népszabadság. Ennek kísérleti bevezetésére még keresi a rendőrség az alkalmas útszakaszt. Ha a módszer beválik, várhatóan bevezetik az autópályákon a kilométerarányos díjfizetést - a műszer a pályán autózók átlagsebességét is mérni fogja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.