Ukrán válság

A német kormány az előkerülő szankciókról, Putyin Ukrajna pénzügyi megsegítéséről beszél

"A Krím félsziget körüli konfliktus diplomáciai rendezéséhez visszafogottság szükséges valamennyi fél részéről, de különösen Oroszországnak kell tartózkodnia a provokációtól."

2014.03.05 17:18ma.hu
Forrás: MTI

Az Oroszország elleni büntetőintézkedések kérdése is napirendre kerülhet az Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtöki rendkívüli csúcstalálkozóján, ha nem sikerül előrelépni az ukrán válságban közvetítő nemzetközi összekötő csoport megalakításának ügyében - mondta szerdán a német kormányszóvivő.

Steffen Seibert berlini tájékoztatóján hangsúlyozta: a Krím félsziget körüli konfliktus diplomáciai rendezéséhez visszafogottság szükséges valamennyi fél részéről, de különösen Oroszországnak kell tartózkodnia a provokációtól. Moszkvának még "oldalvágásokat" sem szabad tennie - emelte ki a német kormányszóvivő.

A Berlin által javasolt összekötő csoport létrehozásáról szerda délután kezdődik egyeztetés Párizsban az orosz, az amerikai, a német, a brit és a francia külügyminiszter részvételével.

Az orosz-fehérorosz-kazah vámuniós tagállamoknak mindent el kell követniük annak érdekében, hogy az igen súlyos gazdasági helyzetben lévő Ukrajnát segítsék ki válságból - szólított fel Vlagyimir Putyin a szervezet moszkvai csúcstalálkozóján szerdán.

Az orosz államfő egyúttal azt javasolta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Nurszultan Nazarbajev kazah elnöknek az úgynevezett Eurázsiai Legfelső Gazdasági Tanács ülésén, hogy "az ukrajnai események miatt" dolgozzanak ki intézkedéseket országaik gazdaságának és exportőreinek a védelmében.

Ukrajna évekig halogatta a csatlakozást a Moszkva által irányított vámunióhoz. Tavaly december végén azonban, miután november végén elállt az európai uniós társulási szerződés aláírásától és az uniós szabadkereskedelmi övezethez csatlakozástól, a kijevi vezetés lehetségesnek tartotta, hogy kötelezettséget vállaljon a vámunió egyes előírásainak teljesítésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.