Ukrán válság

Az LMP a külügyi bizottságot hívatná össze, az Összefogás Orbántól követel tájékoztatást

"Felszólítjuk Orbán Viktort, hogy a hivatali idejéből hátralévő bő egy hónapban viselkedjen magyar miniszterelnökhöz méltón, és a gyáva hallgatás politikája helyett a magyar érdekeket képviselje"

2014.03.02 11:54MTI
Forrás: Együtt-PM Facebook-oldala

Az LMP az Országgyűlés külügyi bizottságának azonnali összehívását és az Információs Hivatal képviselőjének meghallgatását kezdeményezi az ukrán helyzet miatt - közölte Ertsey Katalin, a bizottság alelnöke vasárnap az MTI-vel.

Az LMP-frakció tagja közleményében azt írta: már a jövő hét elején a kormány válaszait várják az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban, "a magyar álláspont ugyanis pontosan annyira láthatatlan, amennyire Vlagyimir Putyin szeretné".

Ertsey Katalin hozzátette: az LMP választ vár arra, hogy a magyar kormány mit tesz azért, hogy a fegyveres konfliktus minél előbb elfojtható legyen a magyarok által is lakott Ukrajnában. Azt is tudni szeretnék, mi a magyar kormány álláspontja "az orosz agresszióval, az emberi jogok nyilvánvaló megsértésével kapcsolatban", valamint, hogy a hatóságok felkészültek-e a konfliktus esetleges súlyosbodásának következményeire.

Az orosz parlament felsőháza szombaton jóváhagyta Vlagyimir Putyin elnök kérelmét, hogy az orosz állampolgárok védelmében Oroszország fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában.

A baloldali összefogás pártjainak vezetői felszólítják Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az ukrajnai válsággal kapcsolatban számoljon be a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt az ország és a határon túli magyar kisebbség védelméhez szükséges intézkedésekről.

"Felszólítjuk Orbán Viktort, hogy a hivatali idejéből hátralévő bő egy hónapban viselkedjen magyar miniszterelnökhöz méltón, és a gyáva hallgatás politikája helyett a magyar érdekeket képviselje" - olvasható az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményben, amelyet Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Szabó Tímea, a Együtt-PM társelnöke, valamint Fodor Gábor, a liberálisok vezetője jegyez.

Az ellenzéki összefogás pártjainak vezetői arra is felszólítják a kormányfőt, hogy függessze fel a paksi atomerőmű bővítéséről szóló szerződés végrehajtását, és folyamatosan tájékoztassa a parlamenti pártok frakcióvezetőit az ukrajnai helyzet változásairól.

Követelik, hogy Orbán Viktor változtasson "az országot kiszolgáltatottá tevő" külpolitikáján, és csatlakozzon "a béke megőrzéséért tettekkel és állásfoglalásokkal is fellépő, bátor államok közösségéhez".

Az orosz parlament felsőháza szombaton jóváhagyta Vlagyimir Putyin elnök kérelmét, hogy az orosz állampolgárok védelmében Oroszország fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.