180 perc

Ukrán válság: Orbán szerint minden eshetőségre fel vagyunk készülve

A Kárpátalján élő magyarok körében van ugyan aggodalom, de nyugtalanság nincs, eddig nem érkezett hír tömegesen bajba jutott magyar családokról, ezért nem tapasztalható "áramlás" Magyarország felé.

2014.02.21 08:59MTI
Fotó: MTI

Magyarország minden eshetőségre felkészült az ukrán válsággal kapcsolatban, "követjük az eseményeket" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő csütörtökön tett látogatást a magyar-ukrán határ térségében, ahol határőröknél, rendőröknél és kórházakban is tájékozódott.

Orbán Viktor közölte, a magyar kormány igyekszik - bár a háttérben, de - folyamatosan követni az ukrajnai eseményeket, különösen a kárpátaljai magyarokra próbál figyelni. Hozzátette, hogy a Kárpátalján élő magyarok körében van ugyan aggodalom, de nyugtalanság nincs, eddig nem érkezett hír tömegesen bajba jutott magyar családokról, ezért nem tapasztalható "áramlás" Magyarország felé.

Azonban "mindenkire figyelünk, fel vagyunk készülve minden eshetőségre" - mondta a miniszterelnök. Megjegyezte, hogy Magyarország minden csatornán keresztül együttérzését, segítőkészségét nyilvánította ki az Ukrajnában történtek miatt, a magyarok békét, biztonságot kívánnak "ukrán barátainknak". "A legtöbb magyar nem politikai kérdésként tekint erre a helyzetre, hanem egy felbomló állam képét látja, ahol anarchia, káosz van" - jelentette ki, megjegyezve, hogy a felbomlást nem területi értelemben érti, hanem a közrend szempontjából.

A határ térségében tett csütörtöki látogatásáról szólva a kormányfő kifejtette: a forgalom mindkét irányban lassult az ukrán-magyar határon, ugyanakkor a lengyel-ukrán határon történt lezárások miatt a kamionforgalom egy része átterelődött Magyarország irányába.

Orbán Viktor hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben az Ukrajnában működő atomerőművekre is figyelni kell, ezért a határ közelébe rendelték a sugármérésre alkalmas eszközöket.

Beszámolt arról is, hogy ülésezett a magyar operatív törzs, a nemzetbiztonsági kabinet, továbbá a visegrádi országok - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - belügyminiszterei ugyancsak forródróton vannak, találkozni is fognak a napokban, Magyarország pedig kapcsolatban áll az ukrán hatóságokkal, és az ellenzéktől is rendszeresen kap üzeneteket.

Kijevben több tucat halálos áldozata van a kormány ellen tüntetők és a rendőrök között napok óta tartó összecsapásoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.