Választás 2014

Indul a gyűjtés - szerencsére a Fidesz aláírási ívei hibátlanok

Az Összefogás egyéni jelöltjei informatikai és szervezési hibák miatt nem mindenhol tudták elkezdeni a választási induláshoz szükséges aláírásgyűjtést hétfő reggel - közölték az ellenzéki szövetség politikusai. Emiatt vizsgálatot követelnek.

2014.02.17 12:10MTI

A baloldali összefogás kampányát irányító Molnár Zsolt (MSZP), Szigetvári Viktor (Együtt), Molnár Csaba (DK), Karácsony Gergely (PM) és Boruzs András (Magyar Liberális Párt) közleményében azt írta: szervezetlenségről és informatikai összeomlásról árulkodnak az ajánlóívek átvételekor szerzett tapasztalataik.

Bár képviselőjelöltjeik országszerte megkezdték az ívek átvételét, többek között Vecsésen, Mezőtúron, Csornán és Pécsen - az előzetesen leadott igénylőlapokkal szemben, az egységes informatikai rendszer ellenére - rossz jelöltállító szervezeti sorrend szerepelt az ajánlóíveken - közölték.

Ez ellehetetlenítette az ajánlásgyűjtés megkezdését az ellenzéki jelöltek számára, miközben a Fidesz-KDNP jelöltjei már reggeltől gyűjthetik az ajánlásokat ezekben a választókerületekben - írták.

Az ellenzéki összefogás pártjai azonnali hatállyal vizsgálatot kezdeményeznek és a választási szervekhez fordulnak, mert a "szervezési kudarc veszélyezteti az ellenzéki pártok indulását a választáson".

A baloldali összefogás képviselőjelöltjei addig nem távoznak a helyi választási irodákból, amíg helyes adattartalmú ajánlóíveket nem kapnak, és az ajánlásgyűjtésüket hátráltató hibák kijavítása után haladéktalanul megkezdik a gyűjtést.

"Szervezetlenségről és informatikai összeomlásról árulkodnak a hétfő reggeli tapasztalatok az ajánlóívek átvétele során. Az ellenzéki összefogás egyéni országgyűlési képviselő-jelöltjei az elmúlt órákban az egész országban megkezdték az ajánlóívek átvételét. Sajnálatos, hogy többek között Vecsésen, Mezőtúron, Csornán és Pécsett az előzetesen hibátlanul leadott igénylőlapok adattartalmához képest, az egységes informatikai rendszer ellenére rossz jelöltállító szervezeti sorrend szerepelt az ajánlóíveken, ezzel lehetetlenítve el az ajánlásgyűjtés megkezdését az ellenzéki jelöltek számára. Szemben velük, a Fidesz-KDNP jelöltjei az érintett választókerületekben már ma reggeltől gyűjthetik az ajánlásokat.

Az ellenzéki összefogás pártjai azonnali hatállyal vizsgálatot kezdeményeznek és a választási szervekhez fordulnak, hogy az egységes informatikai rendszer ellenére hogyan lehetséges ilyen szervezési kudarc, amely veszélyezteti az ellenzéki pártok indulását a választáson. Különösen furcsa, hogy a két pécsi központú egyéni választókerületben eltérő adattartalmú ajánlóíveket adtak át az összefogás képviselőjelöltjeinek.

Az összefogás egyéni választókerületi képviselőjelöltjei addig nem távoznak a helyi választási irodákból, amíg helyes adattartalmú ajánlóíveket nem kapnak, és az ajánlásgyűjtésüket hátráltató hibák kijavítása után haladéktalanul megkezdik az ajánlásgyűjtést." - olvasható az Együtt-PM Facebook-oldalán

Az áprilisi országgyűlési választáson jelöltként indulni szándékozóknak ajánlóíveken kell az induláshoz szükséges 500 támogató aláírást összegyűjteniük. Erre hétfőtől március 3-áig van lehetőségük.

A választáson indulni szándékozó pártoknak, jelölteknek az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál kell igényelniük az ajánlóíveket. Az igényléseket már korábban leadhatták, de a választási irodákban csak a hétvégén kezdték kinyomtatni őket. Azok a jelöltek, akik múlt péntekig leadták igényüket az ajánlóívekre, legkorábban hétfő reggel munkakezdéskor vehették át az íveket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.