Választás 2014

Választási csalás gyanúja - az MSZP feljelentést tett a videó ügyében

Braun Róbert szerint a videó azt a hamis látszatot kelti, mintha a választások tisztasága felett őrködő, pártsemlegesen működő NVI hivatalos közlése lenne.

2014.02.12 16:30MTI

Feljelentés tett választási csalás gyanúja miatt az MSZP a Legfőbb Ügyészségen az internetre múlt héten feltöltött videó ügyében, amely a Nemzeti Választási Iroda (NVI) nevével visszaélve buzdítja szavazásra a határon túli magyarokat. Ezt Braun Róbert, az MSZP választmányának tagja közölte szerdán.

Az ellenzéki politikus közleményében emlékeztetett arra, a héten az NVI-hez fordultak, hogy derítse ki, miképp kerülhetett ki az internetre az ő nevükben egy látszólag az áprilisi választásra ösztönző, "valójában azonban Orbán Viktort és pártját reklámozó videó".

Braun Róbert szerint a videó azt a hamis látszatot kelti, mintha a választások tisztasága felett őrködő, pártsemlegesen működő NVI hivatalos közlése lenne. Azon túl, hogy a Fidesz országos listavezetőjét is bemutatja, használja a kormánypárt szlogenjeit is, így alkalmas arra, hogy a választópolgárok bizalmát a választások tisztaságában megingassa - fejtette ki álláspontját.

Az MSZP-s politikus azt írta, a választópolgárok joggal várják el a választások lebonyolításáért felelős állami szervtől, hogy pártsemlegesen, részrehajlás nélkül működjön, és haladéktalanul kivizsgáljon minden, a működése tisztaságát megkérdőjelező ügyet. A választási iroda azonban nem indított vizsgálatot, ezért az MSZP a nap folyamán feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt - tette hozzá.

Braun Róbert felszólította az ügyészséget, hogy vizsgálja meg, ki és milyen szándékból akarta megtéveszteni a választókat, illetve miért élt vissza a NVI nevével.

Az NVI szerdán azt közölte az MTI-vel, nem terveznek vizsgálatot vagy feljelentést a kisfilmmel kapcsolatban. "A videót nem a Nemzeti Választási Iroda készítette, készítésére megbízást nem adott, készítésében nem vett részt, arról nem volt tudomása" - hangsúlyozták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.