Feladatok

Tavaly több mint nyolcezer panasz érkezett az ombudsmani hivatalhoz

Több mint nyolcezer panasz érkezett az ombudsmani hivatalhoz tavaly, az idei év egyik nagy feladata, hogy jövő év január elsejére az embertelen bánásmódot megelőző nemzeti rendszert kiépítsék.

2014.02.10 17:36MTI

Székely László ombudsman elmondta, a tavalyi 8088 panasz több mint ezerrel haladta meg a megelőző évit. A múlt évben 2500-zal több ügyet, összesen 9156-ot tudtak lezárni - tette hozzá.

Az idén a hivatal egyik nagy feladata, hogy a kínzás és más embertelen bánásmód elleni nemzetközi egyezményből fakadó kötelezettségnek megfelelően kiépítse a nemzeti megelőző rendszert - közölte.

Székely László szavai szerint az országban négyezer helyen - például börtönökben, kórházak zárt osztályain, idősek otthonában - kell majd folyamatos ellenőrzést végezni. Szólt arról, hogy a hivatal új törvényi feladatként január elsejétől működteti a közérdekű bejelentés rendszerét.

Az elmúlt egy hónapban mintegy ötven bejelentéssel éltek, volt köztük jogszabályi kritika, korrupciós jellegű, valamint a közlekedéssel, parkolással kapcsolatos - mondta az ombudsman.

Székely László közölte, eddig 22 ügyet zártak le, ebből hat panaszként folytatódott, 13 pedig nem minősült bejelentésnek és panaszként sem volt vizsgálható. A maradékot egyéb okok miatt nem vizsgálták.

A közérdekű bejelentés - mint a közreadott sajtóanyagban olvasható - olyan körülményekre hívja fel a figyelmet, amelyeknek az orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja.

A bejelentés, amelyet elektronikus úton is meg lehet tenni, javaslatot is tartalmazhat. Szalayné Sándor Erzsébet, a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes arról beszélt: az idén nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a szomszédos országok ombudsmani hivatalaival és nemzetközi szervezetekkel való intenzív munkakapcsolat kialakítására.

Szintén erősítenék a kapcsolatot a nemzetiségi önkormányzatokkal és különböző nemzetiségi civil szervezetekkel. Közölte, a terveik szerint nemzetiségi jog érvényesülésének tekintetében az idén Békés és Baranya megyében tartanak majd terepvizsgálatot.

Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes az idei év programjairól szólva elmondta, 2014-re hirdették meg "a talaj évét", ennek keretei között a termőtalaj hosszú távú megóvásával kapcsolatos jogszabályi környezetet kívánják feltérképezni.

Mint megjegyezte, szakemberek szerint a termőtalaj 17-szer gyorsabban merül ki, mint ahogy a jelenlegi terhelés mellett képes megújulni. Közölte, a tíz évvel ezelőtt Budapesten elfogadott, a gyermekek egészséges környezetével foglalkozó európai cselekvési terv emberi jogi vállalásokat jelent Magyarország számára.

Ennek kapcsán olyan kérdésekkel szeretnének foglalkozni, mint például: hogyan biztosítható az olyan lakókörnyezet, amelyben a gyermekek egészségét nem veszélyezteti semmi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.