A humorista elégtételt kapott

Pert vesztett az index Farkasházy-val szemben

A népszerű hírportál tavaly nyáron azt állította, a Rádiókabaré akkori szerkesztője telefonon megfenyegette Gellért Kis Gábor szocialista kuratóriumi elnököt. Az állítás nem igaz, de az ügyről mi is hírt adtunk. Farkasházy levele alább olvasható.

2008.01.07 16:27ma.hu

A ma.hu 2007 júniusában átvette és közreadta az MTI közlése alapján az index hírét, miszerint „Gellért Kis a műsorban említette és kérdésünkre nekünk is megerősítette, hogy Farkasházy az elbocsátása előtti napokban telefonon megfenyegette, hogy botrányt csinál a médiában, illetve az MSZP-s ismerősei segítségét kéri, ha a csoportos létszámleépítésbe őt is beleveszik.”

 Alább közöljük Farkasházy Tivadar szerkesztőségünkhöz írt levelét, amelyben a felvetésre reagált:

 „A mondatnak ugyan egyetlen szava sem igaz, még az sem, hogy mindezt Gellért Kis a Mokka című műsorban említette, ám mégis komoly eredményt hozott kiagyalói számára, mert vádlóból vádlottá, kirúgottból zsarolóvá minősített át, és nem győztem védekezni miatta heteken át. De mivel szinte reménytelenül próbáltam cáfolni, becsületem védelmére egyetlen lehetőségem maradt, a bíróság.

Természetesen csak a hír forrását, az indexet pereltem be, ez is elég kellemetlen volt számomra, újságíró ugyanis csak végső esetben keresse bíróságon az igazát. Eszem ágában sem volt, hogy a hír átvevőit is belekeverjem az ügybe, de úgy vélem, ha annakidején hozzájárultak e valótlanságok híreszteléséhez, akkor most joggal kérhetem önöket arra, hogy annak immáron jogerős cáfolatát is juttassák el olvasóikhoz.

 Nekem ugyanis elég büntetés volt, hogy 33 évi munka után ilyen szégyenteljes körülmények között kellett megválnom sokáig szeretett munkahelyemtől, a Magyar Rádiótól, talán nem kéne tetézni azzal, hogy állásáért könyörgő alakként maradjak meg a hallgatók emlékezetében, akik elég sok kabarémon szórakoztak az elmúlt évtizedekben.

 A per már első fokon eldőlt, a Fővárosi Bíróság 19.P.24.228/2007/05 számú ítéletében kötelezte alperest az alábbi helyreigazítás közzétételére, amelyet 2008. január 5.-én meg is tett:

 – Valótlanul állítottuk, hogy Farkasházy Tivadar a Magyar 
Rádióból történő elbocsátása előtti napokban telefonon felhívta volna Gellért Kis Gábort.

– Valótlanul állítottuk, hogy Farkasházy Tivadar megfenyegette volna Gellért Kis Gábort azzal, hogy az MSZP-s ismerősei segítségét kéri, ha a csoportos létszámleépítésbe őt is beleveszik. A valóságban a beszélgetésekre 2007. május elején került sor, amikor az elbocsátani szándékozóknak személye nem is volt ismert, lista sem készült.

Az alperes nem is fellebbezett, mivel a saját tanúja cáfolta állításait. Idézek az ítélet indoklásából: Az alperes részéről alapvetően Gellért Kis Gábor tanúkénti meghallgatását kérték. A tanú a hamis tanúzás törvényes következményeire történt figyelmeztetés után elmondta, hogy a valóságban nem 2007. június közepén történt a felperes telefonhívása, valójában két hívásról volt szó 2007. május elején. Azt is előadta, hogy a valóságban a felperes lehetséges elbocsátása ezeken a beszélgetéseken nem került szóba… Miután egybehangzó volt abban is Gellért Kis tanú és a felperes előadása, hogy a telefonbeszélgetésekben nem került szóba a felperes elbocsátása, illetve nem került szóba az MSZP-s ismerősök mozgósítása sem. Ezért a bíróság ebben a tekintetben is elrendelte a helyreigazítást. A helyreigazítás körében a Pp. 345.§ (3) bekezdése alapján azt is rögzítette, hogy a felperes és Gellért Kis beszélgetései során nem kerülhetett szóba a felperes elbocsátása sem, így az ezzel kapcsolatos esetleges botránykeltés sem.

Vagyis az index mondatának egyetlen szava sem igaz. Nem azért kellett helyreigazítaniuk, mert nem tudtak bizonyítani egy telefonbeszélgetést, hanem azért, mert a beszélgetés mindkét résztvevője egybehangzóan cáfolta, hogy az állásomról egyetlen szó is esett volna. S korántsem azért, mert összebeszéltünk, ugyanis Gellért Kis úrral továbbra is a lehető legrosszabb viszonyban vagyok, és a jövőben is mindent elkövetek azért, hogy a kuratórium MSZP-s elnökéről kiderüljön, annyi éves tusakodás után másfél éve mitől ért úgy egyet mindenben Szadai Károly úrral, a Fidesz főkurátorával. Ötmilliós végkielégítésről mondtam le csak azért, hogy továbbra is elmondhassam a véleményemet róluk és a közrádió dolgairól.

Például azt, hogy a napokban távozott több mint másfél évtizedes munka után csendben és mindenféle visszhang nélkül egy kiváló rádiós, egy megbecsült magyar író, a Művészeti Főszerkesztőség vezetője, Körösi Zoltán. Szerkesztősége beolvasztásáért februárban olyanok emeltek hiába szót, mint Bacsó Péter, Csoóri Sándor, Eperjes Károly, Jancsó Miklós, Jókai Anna, Kertész Imre, Konrád György, Makk Károly, Melocco Miklós, Nemeskürty István, Parti Nagy Lajos, Sára Sándor, Sándor Pál, Spiró György, Szőcs Géza, Tarr Béla, Závada Pál, s amelyre az elnök a szóvivője útján válaszolt két kurta mondatot, pedig ilyen névsort a rendszerváltás óta semmilyen szöveg alján nem lehetett olvasni.

A szilveszteri rádiókabaré is meglehetősen visszhangtalan maradt, még sajtótájékoztatót sem rendeztek róla, csak az index próbálta újabb cikksorozattal bizonyítani, hogy távozásommal fiatalítás történt, holott a tavalyi páros vitte a szót, és ugyanazok szerepeltek benne, akikkel évtizedekig, illetve az utolsó humorfesztivál óta dolgoztam, s akiknek a zömét egykori kollégámmal volt szerencsénk – ha nem nagyképűség ez a szó – felfedezni.

Továbbra sem ismétlik a régebbi kabarészámokat, pedig a tévékkel ellentétben mi a rendszerváltás óta legalább tízszer rögzítettük Hofi állandóan változó műsorát, így viszont nemcsak a bronzcipője tűnt el a temetőből, hanem a hangja is az éterből. Sok másik kiválósággal együtt. Ez senkinek sem ért meg egy szót, ellentétben a Petőfi általam is kiválónak tartott zenéjével.

A tízmilliós végkielégítésekkel bebetonozott új vezetők szerződéseit – élükön a Kakuk sztorival – is teljesen elhomályosította „zsarolási ügyem”, kezdek arra hajlani, hogy nem volt véletlen.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.