Kudarcra ítélt kormányszóvivői portál

MDF: Hány embert tájékoztat a kormányzati "szuperportál"?

A kormányszóvivői portál kudarca nem kendőzhető tovább árlistákkal és feltűnően laza érvelésű pénzügyi magyarázkodással. A működés beindítása óta csak halmozódnak a kérdések, most már nemcsak a politika, hanem a szakma oldaláról is - írja közleményében Pettkó András.

2008.08.04 12:30ma.hu

A felvetésekre nincs válasz, csak annyi bizonyos, hogy sem a tartalom, sem a szolgáltatási logika nem bizonyította eddig az irdatlan ráfordításokat. Az MDF-es képviselő tovább tudakozódik a témában, kétségeit személyes tapasztalataira építi: saját honlapjának a www.pettkoandras.hu-nak működési költségeivel hasonlítja össze a sokat kritizált www.sajto.kormanyszovivo.hu szájtot és ha már a kormányszóvivői érvelés szerint egy képviselőnek többletjogosultságai vannak – szeptember1-ig személyesen szeretne tájékoztatást kapni arról, hogy valójában hány ember tájékozódását segíti a „szuperportál”. 

A Magyar Demokrata Fórum szerint nem lehet lezártnak tekinteni a kormányszóvivői luxusportál ügyét, hiszen semmi sem indokolja az elkészítésére fordított 200 millió forintos, horribilis összeget. Napnál világosabb ugyanis, hogy egy, a jelenleginél sokkal profibb internetes oldalt a szóban forgó ár töredékéért is el lehet készíttetni. MDF ezért nemrégiben írásbeli kérdést intézett Gyurcsány Ferenchez, melyben arra kérte a miniszterelnököt, hogy tisztázza: miért kerül a piaci ár többszörösébe az internetes oldal. 

A Miniszterelnöki Hivatal válaszleveléhez egy meglehetősen hosszú kiadási listát is mellékelt, melyből kiderült: a kormány matematikai hibát nem vétett, hiszen a végeredmény valóban 200 millió forint volt. Ugyanakkor az egyes tételeket megvizsgálva felmerül a kérdés, hogy miért kellett mindenből a legdrágábbat megvásárolni, amikor az oldal jelenleg igencsak szerény szolgáltatásokat nyújt. 

Az MDF továbbra is felháborítónak tartja, hogy a honlap elutasította Pettkó András regisztrációs kérelmét, holott annak célja elvileg „az információk lehető legszélesebb körben, lehető legtöbb emberhez való eljuttatása”. Az indoklás szerint a regisztráció csak a sajtó munkatársainak engedélyezett, ami azért is érthetetlen, mert az oldal magánembereknek szóló verzióján csupán egy-két sajtótájékoztató anyaga látható.
 
Tekintettel arra, hogy a kormányszóvivő úgy érvelt: egy képviselőnek több jogosultsága van, mint egy „átlagembernek”, az MDF személyesen szeretne betekintést nyerni a statisztikai adatokba, hogy végre kiderüljön: vajon mennyi ember tájékozódását segíti a szuperportál.

Pettkó András ezért arra kéri a kormányszóvivőket: jelöljenek ki szeptember 1-ig egy időpontot, amikor személyesen adnak választ a következő kérdésekre: 

- Auditálják-e független ügynökséggel a látogatottságot, vagy csak házi felmérést végeznek?
 - Mennyire kifinomult a mérés?
 - Mérik-e külön a látogatás-, a látogató-, illetve az oldalletöltéseket, illetve az egyes közlemények olvasottságát? 
- Mit lehet tudni a szerkesztőség összetételéről? 
- Kik dolgoznak a portálnál? 
- Milyen viszony van a honlap és a Magyarország. hu, vagyis a kormányzati szolgáltatói portál között? 
- Ha a portál egyértelműen a sajtónak szól, akkor ennek megfelelően milyen átszervezéseket, csökkentéseket végeztek a már meglévő miniszterelnöki kommunikációs szervezetben? 
- A már lezajlott kormányszóvivői és egyéb tájékoztatókat miért nem lehet megtekintenie az állampolgároknak? 
- Miért csak az önkényesen kiválasztott videófelvételeket – szám szerint 5-öt – lehet megnézni?
 - Miért vannak egy ekkorra tárhelyen lebutítva a fényképek? 
- Hogyan értékelik a hardverbeszerzések szükségességét két hónap tapasztalata után? 
- Kihasználják-e a vásárolt informatikai eszközöket? 
- Mennyi kérdés érkezik egy sajtótájékoztató alatt? 
- Szűrik-e a kérdéseket? Miért van korlátozva a karakter szám egy ilyen nagy tárhelynél? 
- Miért csak egy platformmal működnek az oldalak PLD Macintosh-on miért nem megy?
 
Az MDF bízik benne, hogy mihamarabb választ kap a kormányszóvivőktől, ugyanis összehasonlítva a www. sajto. kormanyszovivo. hu és a www. pettkoandras. hu oldalak szolgáltatásait, megállapítható: a fórumos honatya személyes honlapja szinte ugyanazokra képes, mint a kormányzati, holott arra 2002-óta /6év alatt /1 millió forint sem lett elköltve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.