Az Árpád-sávos zászló és a turulmadár megúszta

A kormány nem él jogorvoslattal a vörös csillag ügyében

A Magyar Nemzet szerint a kormány nem él jogorvoslattal az Emberi Jogok Európai Bíróságának a vörös csillag ügyében hozott egyhangú határozata ellen.

2008.08.04 07:34Magyar Nemzet

A napilap hétfői száma arról is ír, hogy a kormányszóvivői iroda elismerte: míg a vörös csillag a Btk. alapján minősül önkényuralmi jelképnek, ez nem igaz az Árpád-sávos zászlóra vagy a turulmadárra. A kormányszóvivői iroda ez a lapnak arra a kérdésre válaszolta, nem várható-e, hogy a közvélemény a vörös csillaggal analóg módon ítéli meg az Árpád-sávos zászló és a turulmadár, mint jelkép használatát.
 
A szóvivői iroda szerint az összehasonlítás nem állja meg a helyét, mert a vörös csillag a Btk. alapján minősül önkényuralmi jelképnek, de ez a másik két szimbólumra nem vonatkozik. A strasbourgi bíróság szerint sérült Vajnai Attila - a Munkáspárt egykori, a Magyarországi Munkáspárt 2006 jelenlegi alelnökének - szabad véleménynyilvánításhoz való joga, amikor önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt a Fővárosi Bíróság 2005. november 16-án jogerősen elmarasztalta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.