Eladni kényszerül a Ringier

A Vienna Capital Partnersé lesz a Népszabadság és a Nemzeti Sport

Ringier-Axel Springer néven adják ki ezentúl a Blikket, a Kiskegyedet, a Glamourt és a TVR7-et. Úgy tudni, hogy a Ringier nyomda a Vienna Capitalhoz kerül, az Axel Springer kecskeméti nyomdája pedig a Ringier-Axel Springerhez.

2014.01.23 12:22ma.hu

A Vienna Capital Partners (VCP) felvásárolja a Ringier és az Axel Springer egy jelentős média-portfólióját, köztük a Népszabadságot, nyolc megyei napilapot, a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot. Ezzel elhárulhat a versenyjogi akadálya a svájci és a német médiavállalatok magyarországi integrációjának - derül ki a három vállalat közleményeiből.

Tájékoztatásuk szerint a tervezett lépések a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának jóváhagyásától függnek. Az integrált vállalatok Ringier Axel Springer Magyarország néven folytatja munkáját, és megtartja a Blikket, női magazinokat, például a Glamourt, tévé műsorújságokat, valamint licenc alapján kapott lapokat, a többi közt az Geo magazint, az Auto BILD-et, és mindezek internetes változatát.

A Ringier Axel Springer Magyarországi vezetője Bayer József, az Axel Springer magyarországi cégcsoportjának ügyvezető igazgatója lesz.

Mihók Attila, akik jelenleg még a Ringier Magyarország ügyvezető igazgatója, a VCP új médiavállalatát vezeti majd. Ehhez a céghez kerül mintegy hétszáz munkavállalóval együtt csaknem 230 ezer példányban értékesített napilapok, magazinok és online termékek, valamint Magyarország legnagyobb napilapnyomdája és egy országos előfizetés-terjesztő vállalat is.

A VCP a közleményében úgy fogalmaz: a balliberális irányultságú politikai napilapnak, a Népszabadságnak tiszteletet parancsoló hagyományai vannak, amelyre építeni lehet - nyomtatott és digitális formában is. A VCP mindezt a Népszabadság kisebbségi tulajdonosaival, elsősorban a Szabad Sajtó Alapítvánnyal együttműködve szándékszik tenni.

Tájékoztatásuk szerint fejleszteni kívánják a megyei napilapokat, valamint az országos vasárnapi lapot, a Vasárnap Reggelt is. A vállalkozáshoz kerül a hot!, a Fanny vagy a Lakáskultúra magazin is.

A VCP közölte: a tulajdonszerzést várhatóan a második negyedévben zárják le.

A médiatanács 2011 áprilisában nem adta meg a szakhatósági hozzájárulást az Axel Springer és a Ringier kiadóvállalat fúziójához, az indoklás szerint azért, mert az egyértelműen és jelentősen veszélyeztette volna a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését. A médiatanács egyebek közt a vélemény-befolyásolási képességet, a tulajdoni koncentráció mértékét, a keresztolvasottsági adatokat, illetve a nyomtatott sajtótermékek helyettesíthetőségének jellemzőit elemezte.

A médiatörvény szerint a médiatanács szakhatósági állásfoglalása köti a GVH-t, annak hozzájárulása nélkül nem adhatja meg az engedélyt az egyesülésre.

A két társaság akkor visszavonta tervezett magyarországi fúzióját, közölték azonban: nem adták fel azt. A három cég tavaly májukban közölte, hogy kizárólagos tárgyalásokat kezdenek egymással egyes magyarországi lapok eladásáról a VCP-nek.

A svájci hátterű Ringier és a német Axel Springer kiadóvállalat tranzakcióját minden más érintett közép- és kelet-európai piacon jóváhagyták a versenyhatóságok.

Az index.hu értesülése szerint Marc Walder, a Ringier AG vezérigazgatója csütörtökön bejelentette a cég dolgozóinak, hogy a Ringier és az Axel Springer fúziója érdekében érdekeltségeik egy részét eladják az osztrák Vienna Capital Partnersnek (VCP). Walder hozzátette, hogy egyik szemük sír, a másik nevet, amiért le kell mondaniuk cégeik egy részéről. Olyan befektetőt kerestek, aki a média magyarországi szerepét ismeri, a független sajtó fontosságát becsüli.

Mihók Attila, a Ringier Kiadó ügyvezető igazgatója, a Népszabadság Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a Népszabadság, a Nemzeti Sport, nyolc megyei napilap, a Világggazdaság, a Vasárnap Reggel és számos magazin, többek között a hot!, a Lakáskultúra és a Fanny, valamint a gasztroportál, a mindmegette.hu kerül a Vienna Capital Partnershez. Ringier-Axel Springer néven adják ki ezentúl a Blikket, a Kiskegyedet, a Glamourt és a TVR7-et. Úgy tudjuk, hogy a Ringier nyomda a Vienna Capitalhoz kerül, az Axel Springer kecskeméti nyomdája pedig a Ringier-Axel Springerhez.

Heinrich Pecina, a Vienna Capital Partners igazgató-tulajdonosa hozzátette, hogy szereti Magyarországot, korábban Szerbiában is foglalkozott médiával, ott barátkozott össze Mihók Attilával. Mihók a Vienna Capital Partnersszel marad, ő "képviseli a kontinuitást".

"A VCP több éven keresztül volt a Ringier befektetőtársa Szerbiában egy nagyon sikeres médiavállalatban. Egy nagymúltú sikeres vállalkozástól és ezzel együtt kedves munkatársaktól megválni sohasem könnyű. Kiváló munkatársakat és kiadványokat adunk nagyon jó kezekbe" - idézi Marc Waldert és Ralph Büchit, az Axel Springer igazgatótanácsának tagját, a nemzetközi üzletág elnökét a két cég közös közleménye.

Azt írják, hogy a VCP "a Népszabadság nagy tiszteletet parancsoló hagyományaira" építene és ezt kisebbségi tulajdonosaival, elsősorban a Szabad Sajtó Alapítvánnyal együttműködve képzelik el. (Az alapítvány az MSZP-hez kötődik.) Az átmenet 3-6 hónapot vesz majd igénybe.

Az Index információi szerint Pecina elmondta a Ringier munkatársainak, hogy távol tartja magát a politikától minden országban, ahol befektet. Az ígérte, hogy ahogy a Ringier fair és politikasemleges befektető volt, úgy ők is azok lesznek. Azt szeretné, hogy a lap "visszakapja régi fényét".

A MATESZ legfrissebb adatai szerint 2013 harmadik negyedévében a Népszabadságból átlagosan 48 ezer példány fogyott naponta, miközben a válság előtt, 2008 elején még 116 ezer példányban fogyott a lap. Az utolsó adatok szerint a Nemzeti Sportból 52,9 ezret adtak el, a Világgazdaság eladásai adatai nem szerepelnek a MATESZ adatbázisában. A Vasárnap Reggel 63,8 ezer, hot! 76,3, Lakáskultúra 20,9, Fanny 47,2 ezer értékesített példányszámmal rendelkezik.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.