A Fidesz áfacsökkentést akar a "csonka" kormánytól

Fidesz: a kormány csökkentse a távfűtés áfa tartamát

A Fidesz felszólítja a "csonka" kormányt és a kormányfőt, hogy tegyen lépéseket a távfűtés árának megfékezésére, és csökkentse e szolgáltatás húsz százalékos áfa tartamát öt százalékra - mondta Iván László, a Fidesz országgyűlési képviselője szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

2008.08.02 13:45MTI

A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferencet és a "csonka" kormányt, hogy a távfűtés emelkedéséből adódó problémát sürgősen kezelje, és vegye figyelembe a Fidesz-KDNP frakciószövetség távhő díj mérséklésére tett javaslatát - közölte a politikus. Hozzátette: azt várják a kormánytól, hogy hozza meg azt a döntést, amivel a jelenlegi húsz százalékról öt százalékra csökkenhet a távfűtés áfa tartalma. Mint mondta, ez azért is fontos, hiszen további energia, s így távhő áremelkedésre lehet számítani.

Iván László emlékeztetett: a legújabban bejelentett távhő emelés mértéke 5,5 százalék, míg az idén az első félévben már volt egy 6,1 százalékos emelés. Mint mondta, számításaik szerint e lépés azt jelenti, hogy egy átlagos, 52-53 négyzetméteres lakótelepi lakásban a fűtésre havonta 7-800 forinttal - éves szinten csaknem tíz ezer forinttal - kell többet fizetni, mint korábban. A politikus szerint az utóbbi időben megtapasztalt jelentős drágulás miatt a társadalom egyes rétegeinek - nyugdíjasok, munkanélküliek, nagycsaládosok - szociális helyzete tovább romlik. Ez a mindennapi emberek nagyobb részét érinti - szögezte le. Iván László közölte: ma már nem csak szegénység van, hanem fokozódó szegénység jellemzi a társadalom egyes rétegeinek helyzetét. Mint mondta, csaknem 760 ezer olyan idős ember van, akiknek élete a drágulások miatt a mélyszegénység irányába tart.

Hasonló tendenciát lehet tapasztalni a lakótelepeken élők esetében is - jegyezte meg. Kérdésre válaszolva Iván László közölte: a Fidesz EP képviselői napirenden tartják az áfa csökkentés lehetőségének kérdését az EU-ban, vannak ilyen javaslataik. Hozzátette: az EU egyetlen dokumentuma sem zárja ki, hogy egyes esetekben az egyes országokban speciális megoldások legyenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.