7,5 százalékkal nőtt a munkanélküliség

Fidesz: adó-és járulékemelések miatt folyamatosan csökken a munkahelyek száma

A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság fideszes alelnöke a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett munkanélküliségi adataira reagálva azt írta: a Gyurcsány-kormány alkalmatlan arra, hogy gyarapítsa a munkahelyek számát, és növelje a foglalkoztatottak arányát.

2008.01.07 11:36MTI

A KSH felmérése szerint tavaly a szeptember-novemberi időszakban 7,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatottak száma 3 millió 922 ezer, a munkanélkülieké pedig 316 ezer fő volt. 2006 azonos időszakában szintén 7,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta.

Bernáth Ildikó közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány 400 ezer új munkahelyet ígért, ezzel szemben folyamatosan csökken a munkahelyek száma, mivel a hazai kis- és középvállalkozások adó- és járulékterhei állandóan növekednek, holott ezek a vállalkozások adnak munkát a foglalkoztatottak kétharmadának.

A fideszes képviselő szerint a hátrányos helyzetű térségekben még súlyosabb a probléma, különösen Észak-Magyarország és Észak-Alföld van nehéz helyzetben.

A politikus szerint az is probléma, hogy a munkahely-teremtő beruházásokhoz biztosított támogatások előnyeit nem a hazai kis- és közepes vállalkozások élvezik, hanem egyedi kormánydöntések alapján a multinacionális vállalatok.

Benáth Ildikó úgy vélte, ahhoz, hogy érdemi változás történjen, a hazai kis- és közepes vállalkozások adó- és járulékterheit csökkenteni kell, illetve olyan pályázati feltételeket kell teremteni, amelyek számukra is lehetővé teszik, hogy eséllyel vegyenek részt az uniós források elnyerésében.

7,5 százalékos munkanélküliség a KSH szerint

Tavaly a szeptember-novemberi időszakban a foglalkoztatottak száma 3 millió 922 ezer , a munkanélkülieké 316 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 7,5 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.  Tavaly a szeptember-novemberi időszakban a 15-74 éves népesség 54,9 százaléka, a 15-64 éveseknek 61,9 százaléka, a munkavállalási korúaknak pedig 65,0 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon.

A 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 922 ezer volt, közel 37 ezer fővel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A nemzetközi összehasonlításban használt 15-64 éves korcsoportra számított foglalkoztatási ráta 57,3 százaléknak felelt meg, ami közel fél százalékponttal alacsonyabb az előző évi adatnál. A tavaly szeptember-novemberre számított 7,5 százalékos munkanélküliségi ráta megegyezett a 2006 azonos időszakában mérttel.

A munkanélküliek 18,8 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. Az e korcsoportot jellemző munkanélküliségi ráta 18,5 százalék volt, 1,6 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értéknél. A munkanélküliek 45,8 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,7 hónap.

A 2007. augusztus-október közötti időszakban a foglalkoztatottak száma 3 millió 940 ezer, a munkanélkülieké 311 ezer volt, a munkanélküliségi ráta 7,3 százalék. Egy éve, 2006. szeptember-novemberben 3 millió 959 ezer volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélkülieké 321 ezer, a munkanélküliségi ráta 7,5 százalék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.