Népszerűtlen politikusok

Kóka az év vesztese, Orbán a legmegosztóbb, Fodor és Gráf a legnépszerűbb

Tavaly végig ugyanazok a politikusok alkották a népszerűségi rangsor élvonalát. Sólyom László, Dávid Ibolya, Szili Katalin és Göncz Kinga voltak a legkedveltebbek.

2008.01.07 09:47Szonda Ipsos, NOL

A magyar politikusok átlagpontszáma a múlt évben 39-ről 36 pontra csökkent, folytatódott tehát a 2006-ban megkezdődött negatív tendencia. A legnagyobb visszaesés Kóka Jánosnál figyelhető meg (11 pont), de az átlagot meghaladó mértékben fogyatkozott meg Gyurcsány Ferenc pontszáma is (7 pont) - néhány érdekesség a Szonda Ipsos által 2007-ben, a politikusok népszerűségéről készített közvélemény-kutatásból.

Legtöbbször, hat alkalommal Sólyom László állt 2007-ben a népszerűségi rangsor első helyén. Az éves átlagpontszáma 48. Szili Katalin háromszor vezette a rangsort, 2007-es átlagpontszáma az államfőével azonos. A házelnök népszerűségi indexe az év elején többször elérte, meghaladta az 50 pontot, az utolsó hónapokban viszont 45 pont körül alakult.

Dávid Ibolya is három esetben volt a legkedveltebb politikus, s az ő 2007-es összesített rokonszenvmutatója is 48 pont. Számára ugyancsak az év első fele hozott nagyobb sikereket. A szűkebben vett élvonal tagja volt Göncz Kinga, akinek nagyon egyenletes, lényegében mindvégig azonos, 45-46 pontos volt a megítélése.

Az egyik leginkább megosztó személyiség Orbán Viktor, de a vele kapcsolatos pozitív és negatív vélemények már annyira beágyazódtak, hogy 2007 során megítélése alig változott. Átlagpontszáma 44.

A kabinet legnépszerűbb tagjai közé tartozott 2007-ben Fodor Gábor és Gráf József. A környezetvédelmi miniszter - Göncz Kinga mellett - az a kormánypárti személyiség, akinek nem lett negatívabb a megítélése, folyamatosan tartotta a 40-42 pontot. Az agrártárca vezetőjének is hasonló népszerűségi indexei voltak, veszteségei minimálisak, 1-2 pontosak. Mindkettejük esetében igaz, hogy az ellenzéki szavazók viszonylag elismerően nyilatkoznak róluk.

Az év vesztesének Kóka János nevezhető, akinek tavaly januárban még 36-37 pontja volt, s végül 24-25 ponttal zárta az esztendőt. Minden politikai csoportban negatívabb lett a megítélése.

Gyurcsány Ferenc az első negyedévben 34-35 ponton állt, áprilisban viszont - pártjával együtt - jelentős pontszámvesztés érte. A lista végén a mindenkori egészségügyi miniszter: Molnár Lajos és Horváth Ágnes pontszámai jellemzően 20-22 pont körül alakultak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.