Ki-be

Jobbik: "kilóg a lóláb" a Rezesová-ügyben

A Jobbik szerint valószínűleg történt nyomásgyakorlás a bíróság felé a kormánypártoktól az M3-s autópályán halálos balesetet okozó szlovák nő házi őrizetének megszüntetésével kapcsolatban - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Apáti István.

2013.12.04 13:54MTI
Fotó: MTI

A jobbikos politikus szerint "igencsak gyanús az időzítés és igencsak kilóg a lóláb", hogy néhány órával azután döntött a Budapest Környéki Törvényszék másodfokon a házi őrizet megszüntetéséről, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője Facebook-oldalán megjelent videóban vizsgálatot kért.

Apáti István szerint ugyanakkor egy fordított kommunikáció is lehetséges, miszerint a Fidesz "kapott egy fülest" a bíróságtól a házi őrizet megszüntetéséről és "Rogán bulvárhős Antal ezután állt ki a nyulak bátorságával" a nyilvánosság elé.

A törvényszék kedden a vádlott kiemelkedő vagyoni hátterére és külföldi kapcsolatrendszerére hivatkozva szüntette meg a házi őrizetet. A Jobbik szerint "abszurd", hogy az első fokon eljáró bírónak ezek a körülmények "nem tűntek fel". Az ellenzéki párt éppen ezért az első fokon eljáró bíró felelősségre vonását követeli.

Emellett azt is kezdeményezik, hogy Navracsics Tibor igazságügyi miniszter kezdeményezze a Kúria elnökénél egy egységes ítélkezési gyakorlat kialakítását, különös tekintettel arra, hogy a vagyoni helyzettől függetlenül is mindenkinek járjon a törvény előtti egyenlőség.

Eva Rezesová 2012. augusztus 21-én hajnalban ittasan, az M3-as autópályán autójával mintegy 165 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant egy személyautóba, amely az ütközés után azonnal kigyulladt, és a benne ülő két házaspár meghalt.

A szlovák nőt november 22-én hat év fogházra ítélték első fokon, nem jogerősen a Gödöllői Járásbíróság. Még aznap házi őrizetbe is helyezték a tavaly augusztus óta előzetes letartóztatásban lévő nőt.

Apáti István sajtótájékoztatóján azt javasolta Rogán Antalnak, hogy "vegye górcső alá a Vizoviczki-ügyet is", ha "eléri az ingerküszöbét, akkor egy újabb videóval hátha módosíthat az ügy alakulásán".

A PestiSrácok.hu kedden írt arról, hogy lakhelyelhagyási tilalomra enyhítette a Fővárosi Törvényszék a Vizoviczki-ügy öt fő gyanúsítottjának kényszerintézkedését.

A Vizoviczki László és társai elleni nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, és az év májusában fogták el az első gyanúsítottakat, köztük rendőröket is. A gyanú szerint Vizoviczki Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége volt, és neki dolgozott egy másik civil gyanúsított, V. István, akinek az volt a feladata, hogy ezek a szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, a konkurens szórakozóhelyeken viszont a rendőrök razziákat tartsanak. Az ügyben több volt, magas beosztású rendőrtiszt ellen is eljárás folyik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.