Helyenként az alapoktól kell kezdeni...

90 milliárd forint elég egy megye felzárkóztatására?

És ha az a megye pont Szabolcs-Szatmár-Bereg?

2013.11.28 15:35MTI
Szabolcsi tanya áram nélkül - teendő van bőven

Az Európai Unió következő, 2014-2020 közötti költségvetéséből az eddigi döntések szerint több mint 90 milliárd forintot fordíthatnak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye felzárkóztatására - közölte a megyei közgyűlés elnöke csütörtökön Nyíregyházán, miután a testület elfogadta a térség fejlesztési programját.

Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP) elmondta: gazdaságfejlesztésre 46 milliárd, míg a közösségi szolgáltatások bővítésére 24 milliárd forint áll rendelkezésre.

A 70 milliárdon felül Nyíregyháza megyei jogú városa külön 14 milliárd forintot kap fejlesztésre, továbbá Szabolcs részesedik a határon átnyúló, magyar-román beruházási támogatási forrásból is, amely 60 milliárd forintot jelent nyolc megyének.

Seszták Oszkár megemlítette, hogy várhatóan vidékfejlesztési feladatokra is kapnak majd uniós támogatást a megyei önkormányzatok, ami tovább növelheti a 90 milliárd forintos összeget.

Beszélt arról is, hogy az európai uniós keretre pályázó beruházók 85 százalék alatti támogatást kaphatnak majd. A fejlesztési költség többi részéhez önerőt kell biztosítaniuk, ami szintén növeli a felzárkóztatás teljes összegét.

A csütörtökön elfogadott területfejlesztési stratégiai program alapján mindenekelőtt a foglalkoztatást szeretnék bővíteni a következő hét esztendőben. Kiemelt gondot fordítanak emellett a mélyszegénység felszámolására, a leszakadó, halmozottan hátrányos helyzetű kistérségek felzárkóztatására. Fontos cél továbbá a befektetésvonzó gazdasági, társadalmi, természeti és kulturális környezet megteremtése is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.