Volt titokminiszter

P.-Laborc - kedden Szilvásy Györgyöt hallgatja meg a ténymegállapító albizottság

Szilvásy György, volt titokminisztert hallgatja meg keddi ülésén a P.-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottság.

2013.11.25 18:24MTI

Mile Lajos, a testület LMP-s elnöke az MTI-nek hétfőn nyilatkozva azt mondta: kedden csak egy ember meghallgatását tervezik. Szilvásy György az MTI-nek megerősítette, hogy meghívást kapott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ténymegállapító albizottságának ülésére.

Az időpontot egyeztették, s kedden megjelenik a testület előtt - tette hozzá. Az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a P. Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát.

Az anonimizált leiratokat feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással P. Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában.

A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a P.-tól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, P. félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága a P.-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága május 14-én tartotta meg alakuló ülését.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja korábban azt mondta: javaslatot fog tenni arra, hogy az akkori politikai felelősöket - köztük Szilvásy György volt titokminisztert, és az akkori miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet is - hallgassák meg.

Hozzátette: azt is kezdeményezi, hogy Gyurcsány Ferenc utódját, Bajnai Gordont is hallgassa meg a testület. A meghallgatások első köre, amely során jellemzően a szakszolgálatok munkatársait hallgatták meg, már lezárult. November 5-én Balajti Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal volt főigazgatóját hallgatta meg a testület.

Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt elnökét, valamint P. Tamást, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatóját is meg akarta hallgatni a testület, azonban mostanáig mindketten visszautasították a részvételt.

A P.-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottság meghallgatásait is befolyásolhatja azonban, hogy múlt hétfőn az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága megszavazta azt a módosító indítványt, amellyel korábban életbe léphet a testület előtt való kötelező megjelenésről szóló jogszabály.

Mile Lajos, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja októberben nyújtotta be a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi törvénynek a nemzetbiztonsági tárgyú parlamenti ellenőrzés hatékonnyá tételéhez szükséges módosításáról szóló javaslatát, amellyel törvényben rögzítenék a nemzetbiztonsági bizottság előtti kötelező megjelenést.

Csampa Zsolt, a testület fideszes tagjának módosító indítványának értelmében a kihirdetését követően a harmadik napon hatályba léphet az új szabályozás. Mile Lajos hétfőn az MTI-nek azt mondta: reményei szerint jövő héten szavaz a Ház a törvényjavaslatról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.