A Kúria döntése ellen

Pláza-vasárnap: tiltakozik a Munkástanácsok Országos Szövetsége

A szervezet szerint a Kúria döntését semmilyen hazai és nemzetközi jogszabály nem támasztja alá.

2013.11.25 12:30MTI

Tiltakozik a Munkástanácsok Országos Szövetsége a Kúria döntése ellen, amely lehetővé teszi a plázák tulajdonosainak, hogy alkalmazottaik számára ne fizessék ki a vasárnapi munkavégzésért járó bérpótlékokat - közölte a szervezet hétfőn.

A szövetség közleményében úgy fogalmaz: a befektetői érdek egyértelmű támogatásaként értékelhető ez a döntés, szemben a munkavállalók alapvető érdekével, ami a tisztességes bérhez, a vasárnapi munka kétezer éves keresztény tilalmához és a jogbiztonsághoz fűződik.

A vásárlói szokások átalakulásához kötődő hivatkozás a Munkástanácsok megfogalmazása szerint nevetséges.

Ha a Kúria elkezdené fokozatosan a vasárnapi hivatali nyitva tartást bevezetni, akkor az állampolgárok szokásainak ebből eredő változásai miatt a bíráknak sem járna plusz juttatás a védett hétvégi pihenőnapokra - írja közleményében a szövetség.

A szervezet szerint a Kúria döntését semmilyen hazai és nemzetközi jogszabály nem támasztja alá. A Munkástanácsok Országos Szövetsége a parlamenti pártokhoz, elsősorban a KDNP-hez fordul segítségért; a párttal közösen kezdeményezték a vasárnapi munka törvényi tilalmának bevezetését Magyarországon a 2010-es választások előtt - közölték.

A szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy nem a vasárnapi munkát, hanem az érte járó jogos bért törli el a Kúria. A Munkástanácsok Országos Szövetsége a nemzetközi jogi fórumokhoz fordul a magyar munkavállalókat ért durva jog- és érdeksérelem miatt - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.