Választások előtt

Gyurcsány szerint az ellenzék akkor teszi jól a dolgát, ha nem ígér csodát

Gyurcsány Ferenc szerint az ellenzék akkor teszi jól a dolgát, ha nem ígér csodát 2014 után, mert a Fidesz nagyon megfeszíti a költségvetést a választás előtti utolsó évben.

2013.11.19 20:21MTI
MTI, archív

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke országjáró körútjának kecskeméti állomásán beszélt erről a lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján. "Függetlenül attól, hogy ki fog kormányozni 2014 tavasza után, bizony komoly egyensúlyi problémákkal nézhetünk majd szembe" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Szavai szerint "miközben nagyon sokarcú az ország, azért a legtöbb helyen ugyanazzal a két három problémával" találkozik. Kérdésként tette fel, hogy lesz-e még olyan Magyarország, "ahová külföldön dolgozó gyermekeink vissza tudnak jönni". Véleménye szerint, őszintén kell beszélni arról, - ismerve Magyarország helyzetét, Európa helyzetét - , hogy gyors fordulatra pár hónapon, egy éven belül nincsen lehetőség.

Az általuk kívánt és remélt kormányváltás után is egészen biztosan pár év kell míg újra megnövekszik a Magyarország iránti befektetői bizalom, amikor újra mernek kis- és közepes vállalkozások beruházni - fogalmazott az egykori miniszterelnök.

Álláspontja szerint, "soha nem tapasztalt hangulat" alakult ki az országban, ahol attól kell félni, hogy retorzió éri azokat, akiknek "ellenzéki szimpátiájuk van". "Túlzás nélkül állíthatom, hogy ma lassan bátorság kell ahhoz, hogy (...) valaki ellenzéki politikussal szóba álljon" - mondta, hozzátéve: hogy ez "a hatalmon lévők szégyene".

Elmondta, azért jött Kecskemétre, hogy meggyőzze az embereket: "érdemes küzdeni a kormányváltásért, hogy ne törődjenek bele a mai helyzetbe". Tájékoztatása szerint a Demokratikus Koalíció február 8-án tartja kongresszusát, amelyen elindítja majd a választási kampányát, bemutatja választási programját.

Gyurcsány Ferenc közölte, arra számítanak, hogy április 6-án lesz a választás. Az MTI kérdésére válaszolva a volt miniszterelnök azt mondta, 2010-ben Magyarország egy "felfelé ívelő pályán volt", a 2008 őszén kialakult válságból két kabinet a "Gyurcsány és a Bajnai-kormány" szerinte "rendkívül sikeres" válságintézkedései hatására.

Álláspontja szerint, a 2010-es választások után az új kormány egy "rendkívül fura, sehova nem vezető" gazdasági és társadalompolitikai útra lépett. A 2010 előtti kormányok felelősségét, akkor, "az a választás megállapította, ennek a kormánynak a felelőségét meg a pár hónap múlva levő választás fogja megállapítani."

A sajtótájékoztatóra behallatszott az épület előtt a DK-elnöke ellen tüntetők "hazaáruló" skandálása.A sajtótájékoztatót követő lakossági fórum helyszínére gépkocsival érkező Gyurcsány Ferencet mintegy 50 tüntető fogadta árpádsávos, valamint székely zászlókkal, feliratokkal.

A lakossági fórum kezdetére zsúfolásig megtelt a rendezvénynek helyt adó terem, ahova hangos zene kíséretében vonult be a DK elnöke. A több mint 300 fős közönség tapssal, ülőhelyéről felállva fogadta az egykori miniszterelnököt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.