Együtt, békében

Zsidók és muszlimok közös adományosztása

Másfél tonna tartós élelmiszert és egy mázsányi ruhaneműt adományozott a Borsod megyei Csenyétének a Magyar Iszlám Közösség (MIK) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz ifjúsági csoportja).

2013.11.17 15:29ma.hu

Csaknem 600 kiló lisztet, 1500 csomag instant levest, 285 kiló cukrot, 135 kiló rizst, 10 kiló szaloncukrot és egy mázsa ruhaneműt vitt vasárnap a Magyar Iszlám Közösség és a Mazsihisz a Borsod megyei Csenyétére.

A faluban 143 család él, többségében romák. A házak falai sokhelyütt kidőltek, fűtés több épületben nincs, és az emberek fejenként napi néhány száz forintból tengetik életüket, egy részüknek viszont sikerült elhelyezkednie a közmunkaprogramban.

"Nagyon nagy segítséget jelent az adomány. Sokak még egy tál levest sem tudnak adni a gyerekeiknek. Hamarosan itt a tél, a házak tetejei roskadoznak, és kérdéses, meg tudják-e majd tartani a havat, ha leesik." - mondta Hotváth József, Csenyéte alpolgármestere.

"A vallásunk ugyan különbözik, de a céljaink közösek: lehetőségeinkhez mérten igyekszünk segíteni a nehézsorsú embereken, nem nézve, hogy melyik felekezethez tartoznak, melyik párttal szimpatizálnak vagy éppen milyen a bőrszínük. Ez a szándék az, ami minket, muszlimokat és zsidókat barátokká kovácsolt" - fogalmazott Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke.

A magyarországi zsidó és muzslim közösség együttműködése 2007. óta tart: akkor kezdeményezte a Magyar Iszlám Közösség az évtizedek óta elhanyagoltan álló kisvásárhelyi izraelita temető felújítását, ami a Mazsihisz és a település önkormányzatának támogatásával 2009-re meg is valósult.

A mostani akció előtt 2012-ben a szintén Borsod megyei Vilmányon segítettek közösen élelmiszeradománnyal, szeptemberben pedig többek között Dr. Feldmájer Péternek, a Mazsihisz alelnökének adományozták a muszlimok a Gül baba díjat. Ezt minden évben olyan emberek kapják, akik tevőlegesen segítették az iszlám közösség munkáját.

"Példát is szeretnénk mutatni azzal, hogy az iszlám közösség és a Mazsihisz együttműködik a, közös értékek alapján, mint például az önkéntesség, az adakozás, az elesettek segítése. Hisszük, hogy a mai nehéz világban az összefogásnak és az önzetlenségnek kell lennie a közös nevezőnek." - mondta Huszár András, a Mazsihisz ifjúsági csoportjának vezetője.

A Magyar Iszlám Közösség 2003. óta indít segélyakciókat a világ szükséget szenvedő tájaira, így például Irakba 100 millió forint értékben vittek adományokat a háború kezdetekor, Szudán gyógyszereket, orvosi műszereket és egy mentőautót is kapott tőlük, de segítettek az ottani aknamentesítési programban is. 2005-ben a cunami sújtotta Indonéziába szállítottak 70 tonna gyógyszert, ahogyan 2011-ben a líbiai felkelőknek is vittek 70 millió forint értékben. Magyarországon évente 20.000 adag bébiételt osztanak szét a vidéki településeken, számos önkormányzatnak adományoztak EKG- és újjáélesztő készülékeket, az iszapkatasztrófa sújtotta Devecser pedig másfél tonna gyerekjátékot kapott tőlük - áll a Magyar Iszlám Közösség közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.