Flashmob

Tarlós felfüggesztette a Fővárosi Közgyűlés munkáját

A hajléktalanokat kitiltó rendelettervezet miatt a Város Mindenkié szervezet megakadályozta a Fővárosi Közgyűlés ülésének elkezdését csütörtökön.

2013.11.14 09:02MTI

Tarlós István főpolgármester ezért felfüggesztette a testület munkáját. Az ülésen a civilek az életvitelszerű tartózkodást tiltó közterületi szabályozás ellen tartottak flashmobot.

A több tucatnyi tiltakozó egy kiáltványt ismételt el többször is az ülés előtt, illetve annak kezdetén, ebben egyebek mellett az alaptörvény és a szabálysértési törvény módosítását bírálták. Álláspontjuk szerint az állam a büntetés eszközével kényszeríti a hajléktalanokat a szociális ellátások igénybe vételére.

A tiltakozók - akik közül többen LMP-s kabátot viselnek - a képviselők székei körül állva skandáltak és énekeltek, így a képviselők nem tudtak leülni. Tarlós István a pulpituson bejelentette: felfüggeszti a testület munkáját, mert mint fogalmazott, általa nem beazonosítható emberek megakadályozták az ülés elkezdését.

Azt nem közölte, hogy ez milyen időtartamra vonatkozik, a bejelentés után távozott a teremből. A Város Mindenkié csoport egyik aktivistája újságíróknak azt mondta: addig az ülésteremben maradnak, amíg nem vonják vissza az előterjesztést.

A testület csütörtöki napirendjén szerepel az a rendelettervezet, amely jogellenesnek minősítené a közterületi tartózkodást, egyebek mellett világörökségi területeken, aluljárókban, járdákon, valamint kerületi önkormányzatok által kért területeken.

Az előterjesztés szerint a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal együtt olyan közterületeket határoztak meg, ahol az elérendő cél - a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme - érdekében feltétlenül szükségesnek tartják a korlátozást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.