Magyar segítség

Haiyan tájfun: a Hunor egység készenlétben áll

A magyar kormány felajánlotta segítségét a Fülöp-szigeteki kormánynak, így jelenleg a katasztrófa sújtotta ország válaszára vár.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.11.09 20:56MTI
Fotó: MTI

Teljes készenlétben áll az ENSZ minősítést nyert Hunor mentőszervezet bevetésre tervezett szervezeti egysége, amely a romok alatt maradtak felkutatására specializálódott - közölte honlapján a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombaton.

A Hunor a magyar katasztrófavédelem hivatásos mentőszervezete, amelynek városi kutató-mentő alegysége áll készenlétben a bevetésre. Az alegység romkutató, logisztikai, egészségügyi komponenssel készült fel a bevetésre, hat órán belül készen áll az útra - áll a közleményben.

A Fülöp-szigetekre pénteken reggel csapott le a hatalmas károkat okozó és több mint ezer emberéletet követelő, Haiyan névre keresztelt tájfun.

A nyolcas erősséget meghaladó trópusi ciklon következtében több mint egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát. A tájfun szombaton, immár megenyhülve, Vietnam felé haladt tovább.

A katasztrófát szenvedett szigeteken földcsuszamlások is történtek, az áramszolgáltatás akadozik, közlekedési nehézségek vannak, és ellehetetlenült a telekommunikáció.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szakértő csoportokat küldött a helyi mentő erők munkájának megsegítésére, akik a kárfelmérés, a helyi koordináció és a telekommunikáció területén működnek együtt a helyi szervezetekkel. Egy nemzetközi egészségügyi csoport mozgósítása is folyamatban van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.