Nem mond le önkormányzati mandátumáról

Várnai Lászlót kizárták, pedig nem egy "Balogh József"

Várnai László szerint semmi sem indokolja, hogy visszaadja a XIV. kerületi önkormányzatban szerzett képviselői mandátumát.

2013.11.06 20:09MTI

Erről a garázdasággal vádolt politikus azután nyilatkozott az MTI-nek, hogy a párt országos választmánya szerdán felkérte, mondjon le a posztról. Az egyúttal a Lehet Más a Politika tagnyilvántartásából is törölt képviselő hozzátette: megfellebbezi a kizárásáról szóló döntést, mert azt egy adminisztratív indok alapján hozták meg.

Várnai László összességében úgy vélekedett, hogy a szerdai döntéssel az LMP egy szintre hozta a súlyos testi sértéssel gyanúsított Balogh József egykori fideszes, jelenleg független országgyűlési képviselővel, aki beismerte, hogy bántalmazta élettársát. Hozzátette: "sokaknak fájt az LMP-ben az önkormányzati sikerem és ismertségem", ugyanis a párt "az elmúlt három évben 2,5-3 százalékra jutott" országosan, amiért "senki nem vállalja a felelősséget".

Várnai László emellett határozottan cáfolta, hogy bántalmazta volna volt élettársát. Szavai szerint "veszekedtünk, huzakodtunk, de nem volt bántalmazás, (...) ez nem ment túl egy rossz családi veszekedésen". Hangsúlyozta, hogy az ügyben nem született ítélet.

A Magyar Hírlap kedden a Fővárosi Főügyészség tájékoztatására hivatkozva azt írta, hogy garázdaság vétsége miatt eljárás indult a XVI. kerületi rendőrkapitányságon Várnai László zuglói önkormányzati képviselő ellen, aki emiatt felfüggesztette LMP-s tagságát.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a politikus kizárásáról szerdán azt mondta az MTI-nek, hogy Várnai László május 8-án - az ellene indult eljárás miatt - kérte, hogy két hónapra függesszék fel párttagságát. A határidő lejártával nem kérte írásban tagviszonyának helyreállítását, ezért kedden az LMP etikai bizottsága megállapította, hogy az a párt alapszabálya alapján automatikusan megszűnt - tette hozzá.

Az etikai bizottság ezért azt kérte, hogy Várnai Lászlót töröljék a tagnyilvántartásából, amit a párt országos választmányának szerdai döntése nyomán az LMP zuglói területi szervezete meg is tesz. Emellett az országos választmány a képviselő posztról való lemondásra is felszólította a politikust.

Szél Bernadett az üggyel összefüggésben azt mondta, zéró toleranciát hirdettek, nem tűrik a bántalmazást és ez különösen igaz a nők bántalmazására. Az MTI kérdésére hozzátette: értelmezésük szerint ha az ügyészség nem tekintette volna megalapozottnak a Várnai László elleni vádat, akkor azt ejtette volna, nem pedig elhalasztja a vádemelést. Azt is elmondta, tanúk vannak arra, hogy az önkormányzati képviselő bántalmazta volt élettársát, gyermeke anyját, de a társelnök azt nem részletezte, hogy a bántalmazás milyen módon zajlott.

Arra is kitért, hogy Várnai László az ügy fejleményeiről nem, illetve tévesen tájékoztatta az LMP-t.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.