Felfüggesztették a tárgyalásokat

Egyelőre nem lesz új kormánya Tunéziának

Felfüggesztették a tárgyalásokat a tunéziai politikai erők az átmeneti kormányról hétfő este, mert nem tudtak megegyezni a miniszterelnök személyéről.

2013.11.05 09:12MTI
Fotó: MTI

A megbeszélések megszakítása visszaveti azokat a reményeket, hogy a turisták által is kedvelt észak-afrikai országban gyorsan megoldást találhatnak a belpolitikai válságra.

Tunézia az arab tavasz néven ismert rendszerváltoztatási hullám kiindulópontja volt 2011 legelején, azonban az országban eddig kormányzó, mérsékelt iszlamista el-Nahda párttal szemben az elmúlt időszakban megnövekedett az elégedetlenség, részben amiatt, hogy kesztyűs kézzel bánt a keményvonalas iszlamista erőkkel. A válság július végén mélyült el, amikor - feltehetően dzsihádisták - meggyilkoltak egy ellenzéki képviselőt.

Az en-Nahda vezette kormány már beleegyezett, hogy ebben a hónapban átadja helyét egy átmeneti szakértői kormányzatnak az előre hozott választásokig, de a részletekről még nem sikerült megállapodásra jutniuk az ellenzékkel. A múlt szombati határidő lejártát követően még folytatták ugyan a tárgyalásokat, de a mostani bejelentés szerint tovább már nem látják értelmét.

Az ellenzék hétfőn azzal vádolta az en-Nahdát, hogy hajthatatlanságával valójában a kormányon maradást szeretné elérni. Az en-Nahda mindeddig ragaszkodott ahhoz, hogy az átmeneti irányítás élére az ő jelöltje, a 88 esztendős Ahmed Mesztiri kerüljön.

Egyelőre nem tudni, mikor folytatódhatnak a tárgyalások, amelyeknek a miniszterelnök személye mellett a választások időpontjáról, a választási bizottság összeállításáról és az alkotmány egyes kérdéseiről is döntenie kellene.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.