MSZP

Horthy-szobor: a Fidesz tétlenül nézi a szélsőjobboldali eszmék visszaszivárgását?

Horthy Miklós szobrának a Jobbik részvételével zajló vasárnapi avatása az MSZP szerint azt mutatja, hogy nem szűnik "a szélsőjobboldali eszmék visszaszivárgása", amit a Fidesz a fővárosban és országszerte is "tétlenül néz".

2013.11.03 11:39MTI
Forrás: Együtt-PM

A Jobbik vasárnap délelőtt leplezi le az egykori kormányzó mellszobrát.

Az MSZP MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Budapest belvárosában állított Horthy-szobor messze túlmutat önmagán: a szélsőjobboldali parlamenti párt részvételével zajlott esemény megmutatta, hogy a szélsőjobboldali eszmék visszaszivárgása nem szűnik, sőt fenyegetőbb, mint Magyarország rendszerváltás utáni történetében bármikor.

Az, hogy a fővárost ma hivatalosan is elérte a jobboldal által életre keltett Horthy-kultusz, egyértelműen igazolja a gyanút: ha a józan, reális történetszemlélet helyett a nacionalista történelemfelfogás kaphat teret, ha az Új Színházból "Újnyilas Színház" válhat, ha Radnóti Miklós helyett Nyirő József kerülhet a kánonba, előbb-utóbb kézzelfoghatóvá válik a nacionalizmus - írta az ellenzéki párt.

Az MSZP szerint a kormányzó Fidesz "a fővárosban és országszerte is tétlenül, sőt elégedetten nézi, hogy a szélsőséges, kirekesztő és gyűlöletkeltő gondolatok követői - azok, akik Horthy híveiként ma is listára vennék zsidó származású honfitársainkat - kedvükre hirdessék a letűntnek hitt vészkorszak eszméit".

A szocialista párt elítéli szoboravatást, valamint Rogán Antal "alibielhatárolódását" is, mert a párt szerint a szélsőjobboldal "burkolt kormánypárti támogatása" többek között a Rogán Antal által vezetett belvárosi önkormányzatnál is Fidesz-Jobbik együttműködésben ölt testet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.