Megemlékezés

Október 23. - Az 1956-os magyar forradalomra emlékeztek Dél-Afrikában

Az 1956-os forradalomra emlékeztek a dél-afrikai Fokvárosban, az ünnepségen jelen volt Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár is.

2013.10.26 20:38MTI

A helyettes államtitkár - aki útja során a helyi magyarság képviselőivel találkozik - az MTI-nek telefonon elmondta: a központi ünnepséget a Visegrád Házban tartották, és az ottani magyarság mellett nem magyar származású fiatalok is részt vettek rajta. Ezt Répás Zsuzsanna úgy értékelte, hogy az ott élő magyar fiatalok egyfajta "nagykövetként" hirdetik Magyarország jó hírnevét, és meg tudják szólítani a dél-afrikaiakat is.

A helyettes államtitkár a helyi magyarság képviselőivel találkozva azt tapasztalta, hogy nagy az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt, sokan jelezték, hogy nem csak az egyszerűsített honosítás lehetősével kívánnak élni, hanem a jövő évi országgyűlési választáson is részt vesznek majd.

Elmondta azt is, hogy az idei évben a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében dolgozott egy ösztöndíjas a Dél-afrikai Köztársaságban, és amennyiben lehetőség lesz rá, jövőre is utazik majd oda ösztöndíjas.

Répás Zsuzsanna elmondta: kezdeményezni fogja, hogy a helyi magyar fiatalok kérésének megfelelően az ösztöndíjas működjön közre egy fokvárosi magyar központ kialakításában, ahol rendszeresen összegyűlhetnek, és nem csak a nemzeti ünnepi alkalmakkor találkozhatnának, hanem egyéb programokat tarthatnának.

A helyettes államtitkár október 29-én Pretoriában magyar állampolgársági eskütételen vesz részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.