Október 23.

Kósa: 1956-ban "a nemzet rázta le magáról a rabigát"

Kósa Lajos debreceni polgármester szerint 1956 októberének pátosza abban áll, hogy nem a lakosság, még csak nem is a munkásosztály szállt szembe az önkénnyel, hanem a nemzet.

2013.10.23 11:27MTI
MTI

A Debreceni Egyetem melletti '56-os szobornál szerdán tartott megemlékezésen a nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke azt is hangsúlyozta, hogy "a nemzet rázta le magáról a rabigát, a nemzet szállt szembe az idegen hatalommal és azok helytartóival".

Kósa Lajos ugyanakkor rámutatott: voltak, akik Moszkvába "rohantak", hogy "szülőhazájuk rovására érvényesítsék saját, személyes érdekeiket". Így kérdőjeleződött meg Magyarországon morálisan a politikai baloldal, s mindazok, akik a nemzeti érdekek helyett idegen érdekeket szolgálnak, ennek a hagyománynak a folytatói ma is - jelentette ki a fideszes politikus.

"Akik nem a nehéz helyzetbe került hitelesek élete, hanem a hitelt adó nemzetközi bankok pénzügyi eredménye miatt aggódnak, akiket jobban izgat a közműszolgáltatók haszna, mint a magyar emberek kiszolgáltatottságának felszámolása, mind-mind ennek a vállalhatatlan, rossz hagyománynak a folytatói" - mondta Kósa Lajos.

Hozzátette: "akik a politikai fegyelmezés szándékával megveretnek békés megemlékezőket, kilövetik a szemüket, megalázzák őket, akik politikai ellenfelük alakjából papírmasé-szobrot készítenek, hogy primitív vudu-szertartásként meglincseljék, nyilvánosan meggyalázzák azt, ők mindannyian ennek a rossz hagyománynak a folytatói".

Azé a hagyományé - folytatta a politikus -, amelyről 1956. október 23-án a magyar nemzet kinyilvánította, hogy nem kér belőle. Most sem kérünk ebből - szögezte le Kósa Lajos, megjegyezve, az ezeréves államisággal rendelkező szabad magyar nemzet nem tűri, nem tűrheti el, hogy idegen érdekek alapján alakítsa az életét. "Ez a mi életünk, a mi országunk, másoknak csak piac, nekünk hazánk" - fogalmazott a politikus.

Kósa Lajos a továbbiakban arról beszélt, hogy a Nyugat, csakúgy mint 1956-ban, a rendszerváltáskor és utána is, magára hagyta Magyarországot, csupán reményt kínált, s mi elhittük, mert szükségünk volt a reményre. "Ma senki nem kínál külföldről reményt" - mondta, megjegyezve, egyesek szerint Magyarországot ki kellene rekeszteni a szabad nemzetek közösségéből.

"Magyarországot újra megtámadták" - jelentette ki a Fidesz ügyvezető alelnöke, hozzáfűzve, hogy a támadás a "virtuális Magyarországot célozza (...), a híradások, a blogok és közösségi oldalak világát". Ma a hitelnél fontosabb a hitelesség, most ezért folyik a harc, "amelyben mi magyarok már megint szabadságharcosként küzdünk" - hangoztatta a kormánypárti politikus.

Kósa Lajos nyomatékosan figyelmeztetett arra, hogy nemzeti érdekeinket nekünk kell megvédeni "az idegenekkel szemben, és azokkal a honfitársainkkal szemben is, akik személyes okból nem a magyar nemzeti érdekeket képviselik". "Meg fogjuk védeni (...), így lehetünk méltóak arra, hogy fejet hajtsunk a magyar forradalom hősei előtt" - zárta szavait Kósa Lajos, majd a részvevők megkoszorúzták az '56-os emlékművet, Melocco Miklós alkotását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.