Handó Tünde folytatná a reformokat

Támogatta az OBH elnökének beszámolóját az alkotmányügyi bizottság

A parlament támogatását kérte a megkezdett reformok folytatásához hétfői bizottsági meghallgatásán Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, aki az egyes ügyekkel kapcsolatos bírálatokra reagálva arra hívta fel a figyelmet, hogy a bírósági eljárások hatékonysága nem csupán a bíró tevékenységén múlik, hanem az eljárás többi résztvevőjén, például ügyészeken, ügyvédeken, szakértőkön, tanúkon is.

2013.10.14 15:29MTI
MTI

Legalább a jogász végzettségű képviselők megtehetnék, hogy korrektül nyilatkoznak és nem egyedül a bíróságok rovására írják egyes ügyek elhúzódását - jegyezte meg az elnök, aki szerint a hatékony eljárásokhoz az abban résztvevők jó együttműködése szükséges.

A bírósági szervezetben több mint tízezren dolgoznak, közülük 2767 bíró - 70 százalékuk nő -, tavaly több mint 1,1 millió ügy érkezett a bíróságokra, ez 1,8 százalékkal több mint az előző évben. A peres ügyek száma több mint félmillió.

A 111 helyi bíróság csaknem fele úgynevezett kisbíróság - hat bírónál is kevesebből áll -, de akad olyan is, ahol egyetlen bíró alkotja a bíróságot, például Zircen, miközben a másik véglet, a legnagyobb helyi bíróság a Pesti Központi Kerületi Bíróság, ahol 257-en ítélkeznek - ismertette.

Az igazságszolgáltatás költségvetési helyzetéről szólva az OBH elnöke elmondta: 2012-höz képest idén végre jelentős többlettámogatást kaptak, így szűkölködés nélkül tudták fedezni működési költségeiket. Azonban további segítségre lehet szükség a jelentősebb jogszabály-módosításokhoz, például új polgári törvénykönyv hatálybalépése, vagy dömping ügyekhez, amilyenek például a devizahiteles ügyek.

Az utóbbi kapcsán Handó Tünde megjegyezte: az idei év első félévében körülbelül annyi gazdasági per indult, mint tavaly egész évben. A parlament támogatását kérte az elnök a Szegedi Törvényszék elhelyezési problémáinak megoldására is, mint mondta: ezen a bíróságon mellékhelyiségből kialakított tárgyalóban is zajlik ítélkező munka.

Handó Tünde képviselői kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy a bírák fegyelmi helyzetét átláthatóbbá kell tenni. Bárándy Gergely, a szocialisták szakpolitikusa bírálta az OBH elnökének tevékenységét a bírák nyugdíjazása és az ügyek áthelyezése kapcsán, ugyanakkor elismerte az ügyteher csökkentése és a hatalmi ágak közti párbeszéd javítása terén kifejtett erőfeszítéseit.

Bárándy Gergely szerint már önmagában azért sem támogatható az OBH elnökének beszámolója, ahogy a hivatal a bírák nyugdíjazása kapcsán eljárt, de az ügyáthelyezés gyakorlata is elfogadhatatlan volt. Többszázezer ügyből 42-t helyeztek át, ami nyilván nem javíthatta érdemben sehol az ügyterhet, volt viszont köztük politikai szempontból érzékeny eset - mondta az ellenzéki honatya a Hagyó-ügyre utalva, amelyben a volt szocialista főpolgármester-helyettes és tucatnyi társának korrupció vádjával a fővárosban indult ügyét Kecskemétre helyezték.

Handó Tünde a felvetésekre reagálva megjegyezte: a bírák nyugdíjazása ügyében csak a jogszabályi keretek között járhattak el. A bírák pedig függetlenek, amit nem befolyásolhat földrajzi elhelyezkedésük. Az OBH elnökének tavalyi évről szóló beszámolóját az alkotmányügyi bizottság többsége támogatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.