Elhunyt a volt belga miniszterelnök

Wilfried Martensre emlékezett a Kereszténydemokrata Internacionálé

A csütörtökre virradóra elhunyt Wilfried Martens volt belga miniszterelnökre, az Európai Néppárt (EPP) elnökére emlékeztek a Budapesten ülésező Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) pénteki tanácskozásán.

2013.10.11 13:55MTI
MTI

Orbán Viktor miniszterelnök, a CDI egyik alelnöke a megbeszélés szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a kereszténydemokraták közössége elveszítette az egyik leginkább elhivatott szószólóját, Belgium, Európa és az egész világ pedig elveszített egy rendkívüli államférfit.

Magyarország emellett egy nagyszerű barátot és jóakarót is elveszített - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy Magyarország mindig is megbecsülte azokat, akik nehéz időkben is "kiálltak mellettünk, és Wilfried Martens ilyen ember volt".

Orbán Viktor felidézte, hogy Martens első nyilvános politikai beszédét 1956-ban mondta Belgiumban, egy olyan nagy ifjúsági rendezvényen, amelyet Magyarország szovjet katonai megszállásának akciója elleni tiltakozásul, a magyarok melletti kiállásért szerveztek.

"Ezt a barátságot mi, magyarok mindig is éreztük az elnök úrtól" - mondta a miniszterelnök. Wilfried Martens 2000-től két évig töltötte be a Kereszténydemokrata Internacionálé elnöki posztját.

Wilfried Martens, a 77 éves korában lokereni családi házában elhunyt flamand kereszténydemokrata politikus súlyos betegsége miatt kedden Joseph Daul francia politikusra, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjére ruházta át az Európai Néppárt elnöki teendőinek ellátását. Martens az elmúlt években egyre többet betegeskedett, augusztus végén keringési problémákkal vitték kórházba.

A Demokratikus Centrumpártok Internacionáléja - ma is használt korábbi nevén Kereszténydemokrata Internacionálé - a világ keresztény, humanista nézeteket valló politikai pártjait és szervezeteit tömöríti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.