UNSGAB-ülés

Áder szerint az ország elkötelezett a vízgazdálkodás ügye iránt

Az elmúlt 11 év rekordárvizei és az a tény, hogy Magyarország felszíni vizeinek 95 százaléka külföldről érkezik, bőségesen elegendő ok arra, hogy Magyarország elkötelezett legyen a víz ügye mellett - jelentette ki az államfő.

2013.10.07 10:36MTI
Fotó: MTI

Magyarország kiemelten elkötelezett a vízgazdálkodás ügye iránt - jelentette ki Áder János köztársasági elnök hétfőn Budapesten.

Az elmúlt 11 év rekordárvizei és az a tény, hogy Magyarország felszíni vizeinek 95 százaléka külföldről érkezik, bőségesen elegendő ok arra, hogy Magyarország elkötelezett legyen a víz ügye mellett - jelentette ki az államfő a Magyar Tudományos Akadémia épületében, ahol megnyitotta az ENSZ-főtitkár víz- és szanitációs testületének (UNSGAB) ülését.

A szakértői testületet 2004-ben hozták létre azért, hogy segítse az ENSZ Közgyűlése által 2000-ben jóváhagyott, úgynevezett milleniumi fejlesztési célok elérését. Az UNSGAB az ENSZ-főtitkár tudományos tanácsadó testülete, évente két ülést tart. Jelenlegi elnöke Haszan bin Talal jordán herceg.

Áder János kijelentette, a vízhelyzet - a vízellátás biztosítása, a vízszennyezés megelőzése, az előrelátó vízgazdálkodás - a 21. század legsúlyosabb kérdése.

A köztársasági elnök felidézte az idei, valamint a 2002-es és a 2006-os súlyos magyarországi árvizeket, és azt mondta, "a magyarok a saját bőrükön tapasztalták meg az éghajlatváltozás káros következményeit". Hozzátette, ezt a kérdést csak nemzetközi összefogással lehet megoldani.

Elmondta, miután Magyarország felszíni vizeinek 95 százaléka külföldről érkezik, ezért "részben a szomszédainktól függ, mennyi és milyen minőségű vizet kapunk".

Áder János elmondta: a szakértői testület ülése és a kedden kezdődő Budapesti Víz Világtalálkozó jó alkalom arra, hogy "arról beszéljünk, felelősséget viselünk a jövő nemzedékekért, és szót tudunk váltani a nemzeti és a nemzetközi szervezetek felelősségéről is".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.