Ki mit mond?

Fidesz-kongresszus - A kormányzat politikáját ismertették a miniszterek

Balog Zoltán a kormány humánpolitikájáról, Hende Csaba a honvédelemben zajló változásokról, Fazekas Sándor pedig a föld védelméről tartott beszédet a Fidesz budapesti, XXV. kongresszusán szombaton.

2013.09.28 16:40MTI
MTI

Az emberi erőforrások minisztere beszédében azt hangsúlyozta: a szociális és a gazdasági intézkedések egy tőről fakadnak, s az elmúlt három év legnagyobb eredményének tartja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) feloldott olyan ellentéteket, amelyekkel korábban sokan megpróbáltak egymás ellen kijátszani területeket. A tárcavezető szavai szerint a gazdasági fogalmakból értő magyaroknak is el kell jutni a szívéig, hogy ne csak élvezzék a különböző intézkedések hatását, hanem megértsék azok üzenetét, eljusson a szívükig is.

Balog Zoltán áttekintette az oktatási változásokat, köztük a mindennapos testnevelést, kötelező a hit- és erkölcstant, valamint a hallgatói szerződéseket. Kijelentette: 2014. január 1-jétől nem lesz Magyarországon olyan nulla és 12 éves kor közötti gyermek, aki nevelőintézetbe kerül, mert a családja alkalmatlan a nevelésére. Mindenkit családhoz fognak juttatni, s 2017-ben kimenő rendszerben elérik ezt a célt - tette hozzá.

Utalt arra is, hogy minden eddiginél több pénzt fordított a kormány a kulturális beruházásokra, és jövőre még nagyobb összeget kap a terület.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a tanácskozáson arról számolt be: a tárcánál "volt mit takarítani" a kormányváltás után, több mint 100 bűncselekmény miatt tettek feljelentést. Vadai Ágnes volt államtitkár honlapjának ügyére utalva azt mondta, még most is "dőlnek ki csontvázak a szekrényből".

A miniszter a kiképzés megújítását, az első katonai középiskola elindítását és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalapítását sorolta a legfontosabb újítások közé. Kiemelte az önkéntes tartalékos rendszer újraszervezését is, megjegyezve, hogy több mint 1400 érintett jól teljesített az idei rekordméretű dunai árvíznél, ahol a szervek precíz összhangban dolgoztak több tízezer önkéntessel.

Hende Csaba ismertette azt is, hogy rövidesen hazatérnek Afganisztánból az utolsó magyar katonák, akik a kabuli repülőtér védelmén dolgoztak.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a földmoratórium meghosszabbítását és zsebszerződések elleni lépéseket ismertette. Az új földtörvény kapcsán azt mondta: visszaverték a támadásokat és megvédték a helyben lakó magyar gazdákat a kül- és belföldi spekulánsoktól. Azt mondta: a jogszabály "atombiztos" védelmet nyújt a hazai, helyben élő gazdáknak.

A tárcavezető kitért arra, hogy folytatják a föld védelme érdekében megkezdett törvényhozást. Mint fogalmazott, a haza föld nélkül nem létezhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.