MSZP

Három éve tart a Fidesz és a KSH "munkaügyi hókuszpókusza"?

Tavaszra talán azt is sikerül kimutatniuk, hogy "négy év alatt Magyarország a munkahelyek Mekkája lett" - fogalmazott az MSZP szakpolitikusa.

2013.09.27 12:58MTI
Fotó: MTI

A parlament munkaügyi bizottságának MSZP-s elnöke szerint három éve tart a Fidesz és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) "munkaügyi hókuszpókusza", és ha így folytatják, tavaszra talán azt is sikerül kimutatniuk, hogy "négy év alatt Magyarország a munkahelyek Mekkája lett".

Gúr Nándor így reagált a KSH pénteken közzétett foglalkoztatási adataira, amelyek szerint 67 ezerrel dolgoznak többen, mint egy éve, a munkanélküliségi ráta pedig 0,5 százalékponttal 9,9 százalékra mérséklődött.

A sikerpropaganda immár egyszámjegyű munkanélküliségről szól, de arról nem, hogy ma már minden második munkanélküli a statisztikában sem szerepel, és ellátásra sem jogosult - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke.

Szerinte azt is elfelejtik hozzátenni, hogy az egyszámjegyű munkanélküliséget nem új, adófizető munkahelyek teremtésével, hanem statisztikai trükkök sorozatával sikerült elérni. Példaként említette, hogy a statisztikában ma már foglalkoztatottnak minősül a fizetés nélküli önkéntes munkás, a külföldön dolgozó "Orbán-emigráns", a szakmai gyakorlatát teljesítő tanuló és diákmunkás, a havi 1-2 napot dolgozó közfoglalkoztatott, de még "a trafikmutyi óta cigarettát csempésző feketemunkás" is.

Gúr Nándor hangsúlyozta, hogy ma a közmunkaprogrammal együtt is kevesebben dolgoznak Magyarországon, mint a kormányváltáskor.

Az MSZP "nem a Fidesz trükkös foglalkoztatási programját kívánja folytatni a 2014-es kormányváltás után", hanem azt akarja elérni, hogy minden családban legyen legalább egy kereső, és vásárlóértékükben növekedjenek a bérek - zárta közleményét az MSZP szakpolitikusa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.