Elégtelen takarítás, nem megfelelő higiénia

137 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrzések alkalmával

A Kánikula-kommandó elnevezésű ellenőrzés-sorozat első két hetében az élelmiszer-ellenőrző hatóságok 6.003 előállító, kereskedelmi és vendéglátó egységet ellenőriztek - tartalmazza a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (MÉBiH) legfrissebb összegzése.

2008.07.19 08:15MTI

A felfedezett hiányosságok miatt az ellenőrök - részben más hatóságokkal végzett közös ellenőrzéseik alkalmával - 137 millió forint bírságot szabtak ki. Tíz esetben pedig a vizsgált "egységek" működésének felfüggesztésével szankcionálták a tapasztaltakat. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) felügyelői az első két hétben végzett 1.479 ellenőrzés során leggyakrabban elégtelen takarítással, szabálytalan mosogatási technológiával és személyi higiénével, a HACCP rendszer nem megfelelő alkalmazásával szembesültek.

A tapasztalt hiányosságok miatt eddig 220 esetben szabtak ki bírságot, 9 millió forintot. Az ellenőrzések során a vizsgált üzletek csaknem 17 százalékában találtak kifogásolnivalót. Két esetben olyan sokat, hogy az egységek működését fel kellett függeszteni. Pozitívumként említi ugyanakkor a jelentés, hogy a gyermekétkeztetés vizsgálata során az ellenőrzött 69 táborban kirívó szabálytalanságot csupán egyetlen esetben tapasztaltak a felügyelők. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszer-ellenőrzési programja élelmiszer-biztonsági, állat-, és növény-egészségügyi, zöldség és gyümölcs minőség-ellenőrzési és borvizsgálati témaköröket tartalmaz.

Ennek keretében a teljes élelmiszerláncot, a termelés, a feldolgozás és a forgalmazás élelmiszer-biztonsági feltételeit vizsgálják a szakemberek. Eddig 1.563 helyen végeztek ellenőrzést, és az általuk megvizsgált csaknem 22 ezer tételből 581 bizonyult kifogásolhatónak. Több mint 16 tonna mennyiségben vontak ki élelmiszert - döntően hidegkonyhai és húskészítményeket - a forgalomból, elsősorban jelölési hibák, lejárt fogyaszthatósági és/vagy minőség-megőrzési idő miatt. Az élelmiszerbiztonsági ellenőrök 18 millió forint értékben bírságoltak.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az ellenőrzés-sorozat első két hetében 2.961 melegkonyhás vendéglátóhely, cukrászda, italüzlet, egyéb vendéglátóhely - például pecsenyesütő, büfé - ellenőrzését végezte el. A kifogásolások aránya 63 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy 1.882 egységben állapítottak meg a felügyelők valamilyen szabálytalanságot. Az ellenőrzött üzletkörök közül az italüzletek és az egyéb vendéglátóhelyek - büfék, pecsenyesütők, falatozók - ellenőrzése során tapasztaltak az átlagnál magasabb arányú szabálytalanságot.

Az előbbieknél a kifogásolási arány 66 százalékos, az utóbbiaknál 65 százalékos volt. Jellemző szabálytalanságok között szerepelt a hiányzó anyaghányad-nyilvántartás és beszerzési bizonylatok, a nyugtaadási kötelezettség megszegése, nem hitelesített vagy lejárt hitelesítésű mérleg használata, illetve a vásárlók anyagi megkárosítása - átlagosan 52 forinttal. A vizsgálat során eddig összesen 110,58 millió forint bírságot róttak ki a felügyelők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.