Vita alakult ki a szakszervezeti képviseletéről

A főtaxisok feje felett vitatkoznak a leadandóról

Bár már folynak a tárgyalások a Főtaxinál a reptéri fuvarok után leadandó összegről, vita alakult ki arról, hogy képviselheti-e a taxisokat az egyeztetéseken szakszervezet: Cser Ágnes érdekképviseleti elnök szerint van ilyen jogosítványuk, a Főtaxi vezetése azonban ezt vitatja.

2013.09.26 17:45MTI

Annak ellenére, hogy a főtaxis járművezetők nem alkalmazottak, hanem franchise partnerek, illetve azok alkalmazottai, a szakszervezet jogosult képviselni őket a Főtaxi Zrt.-vel folytatott tárgyalásokon - jelentette ki Cser Ágnes, a Személyszállításban Dolgozók Szakszervezetének vállalati alapszervezete képviseletében tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Budapesten, a Liszt Ferenc repülőtér parkolójában.

A tájékoztatón a taxisok nem képviseltették magukat. Ugyanakkor Vizy András, a Főtaxi szóvivője kiosztott az újságíróknak egy sajtóközleményt, amely szerint a franchise partneri viszonyban értelmezhetetlen a szakszervezeti érdekképviselet, miután ez munkaviszonyhoz kötődik.

Cser Ágnes a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ), valamint annak egyik alapítója, a Hetedik Szövetség elnökeként hirdette meg a tájékoztatót. Az MSZ EDDSZ tagja a Személyszállításban Dolgozók Szakszervezete is.

A szakszervezeti képviselet jogossága azért vált vitás kérdéssé, mert a Főtaxi október 1-jével meg akarja emelni a reptéri fuvarok után leadandó összeget, és erről megkezdődtek a tárgyalások. A Főtaxi nem fogadja el tárgyalópartnerként a szakszervezetet, pedig annak Cser Ágnes elmondása szerint mintegy 200 tagja van a Főtaxinál.

A szakszervezet képviseleti joga mellett azzal érvelt a szakszervezeti vezető, hogy a Főtaxi és a Budapest Airport közötti szerződésben a taxisok munkavállalóként és nem franchise partnerként szerepelnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.