Gyerekek az Országházban

Gyermek és Ifjúsági Országgyűlést tartottak a Parlamentben

Magyarországi és határon túli résztvevőkkel rendezték meg a III. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlést az Országház Felsőházi termében.

2013.09.24 18:15MTI
MTI

Az Országgyűlés sajtóirodájának MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a háromszáz diákot a rendezvény házigazdája, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Edvi Péter, az Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke fogadta. A Gyermekek Világnapjának megünneplésére azok a 8 és 18 év közötti fiatalok kaptak meghívást, akik a legszínvonalasabb munkákat küldték be a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az Országgyűlés által "Milyen kérdést intéznék a miniszterhez, ha képviselő lennék?" címmel meghirdetett pályázatra.

A közlemény szerint Kövér László köszöntőjében úgy fogalmazott: a találkozó legfontosabb üzenete, hogy a gyermekek érezzék, "ez a ház az övéké is." A gyermekparlament ülése nem csak egy játék - mondta a házelnök, hozzátéve: komoly kérdéseket kaptak, amelyekre komoly válaszokat adnak. Kövér László köszöntötte a kormány megjelent képviselőit - Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, Fónagy János, Rétvári Bence, Szathmáry Kristóf, Doncsev András államtitkárt, Répás Zsuzsanna helyettes-államtitkárt és Karas Monikát, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökét.

A résztvevők a Honvédelmi Minisztériumtól például arra voltak kíváncsiak: milyen formában tervezi a kormány, hogy a 20. századi diktatúrák magyarországi emlékhelyeit a diákok meglátogathassák? A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárától azt kérdezték, miért nagyon kevés a bicikliút vidéken, a Belügyminisztérium államtitkárától, pedig hogy hol tart hazánkban az egységes európai általános segélyhívó rendszer kiépítése? Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárától választ vártak arra, milyen lépéseket tesz a magyar kormány annak érdekében, hogy a fiatalok bizonyíthassák, nem mindegyikük erkölcstelen, céltalan, buta, hanem igenis vannak céltudatos, illemtudó, jól nevelt tinédzserek is.

A fiatalokban megfogalmazódott az a kérdés is, hogy a NAV által lefoglalt ruhákat miért égetik el, miért nem adják oda, a szegényebb családoknak, mint ahogy afelől is érdeklődtek, van-e lehetőség arra, hogy a médiahasználat, mint külön tantárgy bekerüljön a nemzeti alaptantervbe elősegítve ez által a média tudatos használatát, és annak megértését. A kérdések sorát egy praktikus felvetéssel zárták: a véradáson eltöltött időt miért nem számíthatják be az érettségihez szükséges önkéntes munkába - áll a közleményben.

A csaknem kétórás ülést követően a gyermekek délután megtekintették az Országházat és az Országgyűlési Őrség díszelgési bemutatóját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.