Megengedhetetlen összefonódások

Debreceni MSZP: Haverok, holding, mutyi?

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezetői és több helyi vállalkozás közötti megengedhetetlen összefonódást gyanítanak a helyi szocialisták - derült ki az MSZP két debreceni alelnökének csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.

2008.07.17 16:34MTI

Bassel Ferenc Zsolt és Varga Zoltán szerint "az elmúlt hónapok történései felvetették a gyanút, hogy a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. körül nincs minden rendben". A Lycium Hotel, illetve az Airport-Debrecen Kft. szerződéseivel kapcsolatosan az MSZP debreceni szervezete már korábban aggodalmának adott hangot, miszerint a várost több százmilliós kár érte a holding magáncégekkel kötött szerződései következtében. 

Ezt a holding vezetői a sajtó hasábjain ugyan kategorikusan cáfolták, azonban ígéretükkel ellentétben, a későbbiekben mégis elzárkóztak attól, hogy a vitatott szerződésekbe betekintést engedjenek - mutatott rá Bassel Ferenc Zsolt. 

Hozzátette: a holding vezetőinek a betekintés megtagadásakor adott ködös nyilatkozata, amelyben "a tulajdonos - ez esetben Debrecen város közgyűlése - érdekeinek védelmére" hivatkoztak, újabb kérdésekre, újabb gyanúra adott okot. Vajon mit takargatnak a vagyonkezelő vezetői Debrecen nyilvánossága előtt? Nem mögöttes üzleti, üzlettársi kapcsolatok felszín alatt tartása indokolja-e a holding vezetőinek elzárkózását? - tette fel a kérdést a szocialista politikus. Varga Zoltán szerint "egy gazdasági hetilap 2008.07.12-i tényfeltáró cikke pontot tett a találgatásokra". 

"A legrosszabb gyanúnk igazolódott be. A lap által bemutatott 'kapcsolati háló' figyelmes szemlélő számára ismerős oligarchikus viszonyokat sejtet. Kiderül belőle, hogy a debreceni vagyonkezelő vezetőinek néhány tagja nagy valószínűség szerint nemcsak baráti, de üzleti, üzlettársi kapcsolatokat is ápol olyan cégek vezetőivel, tulajdonosaival, akikkel a vagyonkezelő több éve szerződéses viszonyban áll" - vélekedett Varga Zolán. 

Az MSZP debreceni alelnöke szerint joggal merül fel a kérdés: igazak-e a gazdasági hetilap információi, miszerint a debreceni vagyonkezelő elnök-vezérigazgatója a Rábé-Porta Kft.-én keresztül közvetlen üzleti kapcsolatban volt annak a Nagymester Kft.-nek a tulajdonosával, aki a repülőtéri bontási-mentesítési munkák milliárdos szerződéseinek (melybe a betekintést meggátolták a holding vezetői) ellentételezéseként 65 éves bérleti jogot kapott a repülőtér környéki legértékesebb ingatlanokra. Ezek a szerződések az Airport Debrecen Kft. és a Nagymester Kft. között mind szabályosságukban, mind értékükben jelenleg is vitatottak - állítja Varga Zoltán. 

Feltette továbbá a kérdést: mennyiben etikus az, hogy olyan cégekkel köt milliárdos szerződést a Debrecen vagyonát kezelő részvénytársaság, amelynek tulajdonosai, vezetői nyilvánvalóan szoros üzleti kapcsolatokat ápolnak az igazgatóság tagjaival?
 
"Ezek után mivel kívánják igazolni a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezetői, hogy nem az önös érdek, a "haveri mutyi", hanem a tulajdonos - azaz Debrecen városának -, érdekei alapján köttetnek a holding szerződései a volt és jelenlegi barátokkal, üzlettársakkal? - zárta a kérdések sorát a szocialista politikus, reményét fejezve ki, hogy végre választ is kapnak a debreceniek ezekre a kérdésekre.

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. Igazgatóságának tagjai döntéshozataluk során mindig Debrecen város, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és tagvállalatainak üzleti érdekeit tartják szem előtt. Ezt igazolják a cégcsoport eredményei is, hiszen a tavalyi esztendőt 19 milliárd forintos árbevétel mellett 1,4 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel záró önkormányzati holding az elmúlt években 34 milliárd forintot fordított debreceni fejlesztésekre. 

Az országosan tapasztalható önkormányzati vagyonvesztéssel szemben Debrecen város vállalkozói vagyona évről-évre gyarapszik. A repülőtér területének bérbeadásával kapcsolatban ismételten hangsúlyozzák: nyilvános, a sajtóban meghirdetett pályázat útján kötött megállapodást az Airport Debrecen Kft. a Nagymester Kft.-vel. Debrecen jegyzője a területrendezéssel kapcsolatban vizsgálatot rendelt el a város polgármesterének felkérése - a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. kezdeményezésére -, amelynek eredménye azt igazolja, hogy semmilyen törvénytelenségről, vagy gazdaságilag előnytelen jogügyletről nincs szó. 

Két független igazságügyi szakértő dokumentumba foglalt álláspontja szerint a repülőtéren elvégzett munkáknak a pályázattal elért ellenértéke lényegesen alacsonyabb a piaci áraknál, az Airport Debrecen Kft. pénzt takarított meg a városnak - zárul a vagyonkezelő holding nyilatkozata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.