10 milliárd jüan értékben

MNB: devizacsere-keretmegállapodás a kínai jegybankkal

Tízmilliárd jüan (1 jüan=37,21 forint) névértékű bilaterális devizacsere keretmegállapodást kötött a People's Bank of China (a Kínai Népköztársaság jegybankja) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

2013.09.09 14:39MTI

A Bázelben aláírt megállapodás értelmében az MNB szükség esetén a meghatározott összeg erejéig kínai jüanhoz juthat, amelyet hazai piaci szereplők rendelkezésére bocsáthat.

A megállapodás futamideje három év, amely közös megegyezéssel meghosszabbítható - áll az MNB közleményében.

Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatójának témához kapcsolódó, a jegybank honlapján közzétett írása egyebek mellett kitér arra: a világ jegybankjai a 2008-as válság kitörését követően egyre gyakrabban élnek az egymással kötött devizaswap-megállapodások eszközével.

Ennek célja lehet a likviditási problémák kezelése, a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok támogatása, illetve stabilitási megfontolások is előtérbe kerülhetnek.

A People’s Bank of China (PBC) az utóbbi években egyre több megállapodást kötött olyan országokkal, amelyekkel a kereskedelmi, pénzügyi, stratégiai együttműködést meg kívánta erősíteni.

A megállapodással Magyarország szűk nemzetközi körbe került be, mivel az európai jegybankok közül az elsők között sikerült devizacsere megállapodást kötni a kínai jegybankkal.

A Kína és Magyarország közötti külkereskedelem a világgazdasági válság ellenére folyamatosan bővült az utóbbi években. Az elmúlt tíz évben a Kína és Magyarország közötti termékforgalom csaknem hatszorosára emelkedett. Ezen belül az export több mint a tízszeresére, míg az import nagyságrendileg az ötszörösére növekedett, így csökkent a két ország közötti külkereskedelmi hiány.

Tavaly a külkereskedelmi forgalom elérte a 7,22 milliárd dollárt, amelyből csaknem 1,8 milliárd dollár volt az export és 5,4 milliárd dollár az import. A Kínából származó import legnagyobb részét a gép és szállítóeszköz termékkör adja, ezen belül is a híradás-technikai, hangrögzítő és lejátszó készülékek termékkör rendelkezik a legnagyobb súllyal.

A Kínába irányuló magyar exportban szintén a gép- és szállítóeszköz termékkör a legnagyobb, ezen belül az energiafejlesztő gép és berendezés termékkör súlya a legnagyobb.

A kínai swap megállapodás hazánk számára két szempontból lehet különösen előnyös: egyrészt elősegítheti a két ország közötti kereskedelem további fejlődését, másrészt a pénzügyi stabilitási kockázatok mérséklődéséhez is hozzájárulhat - olvasható Palotai Dániel írásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.