Nincs felár!

Nem kérhetnek felárat az üdülési csekkek igénybevétele után

Nem számolhatnak fel semmilyen felárat az üdülési csekkek igénybevétele után, sőt a különböző intézmények mintegy 10 százalékánál további kedvezmények vehetők igénybe - mondta a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke szerdán az MTI-nek.

2008.07.16 16:07MTI

Az étkezési jeggyel, utalvánnyal fizető állampolgár is csak a tényleges összeget köteles minden esetben kifizetni az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés igazgatója, Bessenyey Bálint szerint. Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke szerdán cáfolta a Somogyi Hírlapban megjelenteket. A megyei napilap egyik kollégájuk tapasztalatai alapján írt a témáról: tíz százalékot rá akartak tenni a számlára az egyik fonyódi étteremben, amikor vendéglőjáró sorozatuk munkatársa étkezési utalvánnyal akart fizetni.

Az alapítvány elnöke az MTI-nek nyilatkozva rámutatott arra, hogy a szolgáltató cégeknek maximum hat százalékos jutalékot számítanak fel az üdülési csekkek bevételei után. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a különböző szolgáltatók ne névértéken fogadják el ügyfeleiktől az üdülési csekkeket, sőt azokkal, akik ettől eltérnek, azonnal szerződést bontanak - hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy az üdülési csekkek után fizetendő, legfeljebb hat százalékos jutalékot nem az állam, hanem az alapítvány kapja, amely a befolyt összeget szétosztja a szociálisan rászorulók között. A legutóbb ezt 65 ezren kapták meg 2,2 milliárd forint értékben, üdülési csekk formájában. A juttatásokból jellemzően a fogyatékkal élők, a kisnyugdíjasok, a százezer forint bruttó fizetés alatti jövedelemmel és legalább két gyermekkel rendelkezők, valamint szakmunkástanulók részesültek - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint az alapítvány mintegy tízezer szolgáltatói szerződést kötött, amelyben megállapítják, hogy az üdülési csekkeket minimum névértéken kell elfogadni a különböző helyeken. Arról is jelentettek meg külön kiadványt, hogy hozzávetőleg 1.200 szolgáltató az üdülési csekkek névértéken való beváltásán túl pluszkedvezményeket vállal, például ingyenes a kerékpárkölcsönzés egy fogadóban, egyes szállodákban pedig térítésmentesen vehetik igénybe a vendégek a fodrászt.

Karácsony Mihály elmondta: az üdülési csekkeket az idén csaknem kétmillió ember veheti igénybe, és azokkal több mint tízezer helyen lehet fizetni. Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) igazgatója, Bessenyey Bálint az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: a vendéglátóegységek - beváltóhelyek - szerződésében szerepel, hogy a szolgáltatásért az utalványt kibocsátó felet beváltási díj illeti meg. Az étteremben, ha valaki például bankkártyával fizet, akkor is csak az étlapon szereplő tényleges árat számolhatják fel az adott egységben - írta az igazgató.

Hozzátette: ellentétes a természetbeni juttatások rendszerével, annak elveivel az, hogy az étkezési utalvánnyal történő fizetés esetében többletpénzt kérnek az üzletek. A beváltó üzlet a beváltási költség ismeretében és elfogadásával köti meg a beváltási szerződést, valamint a költséget saját kereskedelmi érdekei okán vállalja és ugyanakkor az alkalmazott árakban előre tudja ezt a költségét kalkulálni - írta az igazgató. Bessenyey Bálint emlékeztetett rá: a beváltó nem alkalmazhat negatív diszkriminációt az utalvánnyal fizető vendégnél, a készpénzzel fizető vendéggel szemben. Abban az esetben, ha a beváltó mégis felárat számít fel, akkor nem a szerződésben vállalt kötelezettség-vállalása szerint jár el, vagyis megszegi a szerződést - írta az egyesülés igazgatója, Bessenyey Bálint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.